The House Logo

Italexit.

Door: HD/TH - 02-12-2016

Nu zondag 4 december houdt Italië een referendum over een grondwetswijziging. Premier Renzi wil de senaat fors inperken en verbindt zijn politiek lot aan de uitkomst van de stemming. Bij een “neen” treedt hij af en is er geen regering meer.

Dit alles doet denken aan de Brexit.

De kans dat zijn voorstel wordt weggestemd is reëel. De Italianen zijn de actuele problemen meer dan beu ( werkloosheid, begrotingstekort, vluchtelingen, vreemdelingen, criminaliteit,…). De studiedienst van de Deutsche Bank schat de kans  op een “neen” vrij hoog in. Vermits we reeds Brexit en Trump hebben gehad, is het “neen” van de Italianen waarschijnlijker geworden. Een eventuele val van de Italiaanse regering hoeft op zich geen probleem te zijn. Maar bij nieuwe verkiezingen kan de anti-Europese beweging ( Vijfsterrenbeweging ) aan de macht komen. En deze kan op haar beurt een Italexit bepleiten.

Wat de uitkomst van de stemming ook moge zijn, de geest is uit de fles. Heel wat Europeanen zijn ontevreden ( en terecht )  over het gevoerde beleid.

De gehele Europese constructie wankelt en zal vroeg of laat omvallen en de Euro zal het niet overleven.

Aan de andere kant moeten we ook vaststellen dat Germaanse/protestantse landen ( Duitsland, Nederland,… ) hun begroting en economieën wel min of meer op orde hebben. De Latijns/katholieke landen ( Italië, Spanje,… ) geraken helemaal niet uit moeras. Indien u nog zou twijfelen tot welke groep België behoort…..het antwoord is helaas de laatste groep. België heeft een economie met erg veel Latijnse kenmerken. Sterke vakbonden, hoge schuldgraad, hoog begrotingstekort, slechte leiding, lage werkgelegenheidsgraad, starre arbeidsmarkt, te veel wetgeving enz… Wanneer we ( vroeg of laat ) onze Belgische Frank zullen terugkrijgen, zal deze een lage waarde hebben en bezit u beter goud en zilver boven papier.

De stijgende zenuwachtigheid rond de onzekere toestand in Italië is een van de redenen waarom de rente in Europa aantrekt. Een stijgende rente is een aderlating voor landen met een hoge overheidsschuld. Bij een lage rente slagen politici er niet in de begroting rond te krijgen, laat staan dat ze dit kunnen doen bij een hogere rente.

By the way…op 4 december houdt Oostenrijk presidentsverkiezingen. Eén van de twee kandidaten is Norbert Höfer ….een Euro-kritisch man…

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0