Is er een nieuwe operatie Gutt onderweg ?

 

Voormalig CD&V senator Cooreman denkt dat vroeg of laat politici tot een operatie Gutt zullen overgaan. Dixit Cooreman, tijdens "De dag van de tips" georganiseerd door de Vlaamse Federatie van Beleggers, Bron DS 9/10/2016 http://www.standaard.be/cnt/dmf20161009_02508887. Voor de jongere lezers onder ons gaan we even terug in de tijd.

Tijdens de WOII had de geldhoeveelheid een enorme toename gekend. Het doel van de operatie was via omruiling van bankbiljetten ( lees diefstal ) te komen tot een lagere inflatie en een kleinere geldhoeveelheid. De officiële reden was de mensen ( woekeraars ) te bestraffen die winst hadden gehaald uit de oorlog. Zo gezegd zo gedaan. Gedurende 1 week konden alle Belgen hun oude biljetten omruilen voor nieuwe biljetten. De oude biljetten werden waardeloos. Iedere Belg werd verplicht mee te werken, behalve het instituut “ de kerk “... de kerk werd vrijgesteld van de omruiling wegens neutraal tijdens de oorlog ... De omruiling werd een succes en met een kleinere geldmassa werd mede de basis gelegd voor een succesvolle naoorlogse economische groei. Hiermee werd nogmaals het groot gelijk van de Oostenrijkse School aangetoond. M.a.w. er moet zeer voorzichtig worden omgesprongen met de geldmassa. 

Cooreman heeft het gelijk aan zijn zijde. Het oeverloos bijdrukken van geld zal ons vroeg of laat zuur opbreken. De creatie van geld en schuld gaan hand in hand. Inderdaad het bezit van geld is steeds iemand anders zijn schuld. Vermits de huidige crisis in essentie een schuldencrisis is zal iedere overheid, vroeg of laat, tot een omruiling van geld ( en dus schuld ) overgaan. Via een operatie Gutt kan de overheidsschuld terug beheersbaar gemaakt worden en is er economische groei mogelijk

Hoe kan u aan bovenstaande omruiling ontsnappen, heel eenvoudig, hou geen geld aan op een spaarboekje of rekening, hou gewoon goud en zilver bij, zo eenvoudig is het.

Edelmetaal als ultieme vluchtheuvel tegen een immer falende overheid.

Voor de meerwaardezoeker, het loont de moeite Camille Gutt te google-en, de economische situatie van toen vertoont gelijkenissen met ons huidig klimaat. Het zal u verbazen...