The House Logo

In 5 maand tijd, goud + 15 %, zilver + 22 %

Door: TH / HD - 09-05-2016

Eerst de feiten, op 1januari 2016 noteerden goud en zilver respectievelijk 31.386,52 euro/kg en408,97 euro/kg. Heden is dit respectievelijk 35.668,25 euro/kg en 478,71 euro/kg

Wat voor goud een prijsstijging maakt van 13,64 % en zilver doet het nog beter met een stijging van 17,05 %. En we hebben vorige week respectievelijk 15% en 22% gestaan. Helemaal niet slecht in vergelijking met andere beleggingsproducten, om maar te zwijgen over het spaarboekje. 

Aan de andere kant, 4 à 5jaar geleden hebben goud en zilver een top gemaakt op 44.318 euro/kg en 1.020euro/kg. Criticasters ( vooral banken ) zullen voorgaande cijfers aangrijpen om edelmetaal in diskrediet te brengen. Op het eerste gezicht hebben ze gelijk,maar laat u niet van de wijs brengen.

Bij het aankopen van edelmetalen is het belangrijk dat u uw aankopen in  tijd spreidt, net zoals u maandelijks spaart op een spaarboekje, is het goed om regelmatig edelmetaal aan te kopen, zo verhindert u te duur aan te kopen. Dat de prijs van goud en zilver in het verleden hoger was, toont aan dat er nog voldoende stijgingspotentieel is. 

Bovendien is er het argument van prijselasticiteit. De prijs van edelmetalen is in-elastisch. In ons geval wil dit zeggen dat de industrie steeds bereid zal zijn welke prijs dan ook te betalen om edelmetalen te kopen, in het bijzonder zilver (wegens veel industriële toepassingen). U kan dit best vergelijken met zout, indien zout nu0,5 euro/kg of 10 euro/kg kost, u zal steeds zout kopen. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat u weinig zout nodig hebt en dat de smaak uniek is. Voor edelmetalen gaat deze vergelijking ook op. De industrie heeft kost wat kostzilver nodig (wegens unieke eigenschappen) en heeft er slecht weinig van nodig per toepassing. 

Is deze prijshausse een reden om goud en zilver te verkopen ? Helemaal niet ! U verkoopt uw brandverzekering toch ook niet. Bij aandelen kan u inderdaad overwegen uw winst te nemen. Bij goud en zilver gaat deze redenering niet op. Want bij verkoop hebt u euro's in de plaats. Een goudbelegger vertrouwt euro's niet.

 

Welke winst u dan ook realiseerde, blijf er nuchter bij. Blijf gewoon bijkopen. De prijs zal met horten en stoten steeds hoger gaan want er wordt nog steeds geld bijgedrukt.Centrale banken kopen nog steeds goud bij. Schulden blijven aangroeien ( ja,want de geldhoeveelheid stijgt ). Onderschat politici niet. Zij zijn meesters in het afschieten van kemels die u veel geld gaan kosten ( cf zonnepanelen,...).

 

Tot slot, enige tijd terug verklaarde Chris Peeters in de pers dat in 2017 er zwaar zal moeten gesaneerd worden en dat iedereen pijn zal hebben. Waarschijnlijk heeft hij voor zijn beurt gesproken en zit er veel waarheid in zijn uitspraak. Het is best mogelijk dat er soort van vermogenstaks zal komen. Gemakkelijke activa zullen inde vuurlijn liggen, zoals vastgoed en effectenportefeuilles. Goud en zilver zijn dermate anoniem en beperkt verspreid bij het publiek, dat de overheid deze met rust zal laten. Edelmetalen jaarlijks belasten zou meer kosten dan het zou opbrengen.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0