De Tijd. Vandaag 9 oktober 2018. Laatste pagina.

 IMF verlaagt groeiprognose wereldeconomie. Toch een paar dingen waar ik het moeilijk mee heb.  Ik dacht dat alles koek en ei was. Dat er groei was en de economische vooruitzichten mooie cijfers kon neerleggen. Ik dacht toch dat ik dit verschillende keren hoorde op radio en televisie.  Wereldeconomie. We spreken niet meer over regio’s of landen of werelddelen. Maar wel over wereldeconomie. Laat ons dit even onder het vergrootglas houden. Wat scheelt er en vooral waar ?

De rijke landen gaan achteruit. ( van 2,4% naar 2,1% ). De groeilanden blijven op peil ( van 4,7% naar…..4,7% ) De vraag is natuurlijk.  Wie zijn vandaag nog de rijke landen ? Bedoel je die uit het verleden ? Toen er nog geen groeilanden waren.  China, vandaag 6,6%. Volgend jaar 6,2%. Daar dromen wij van. Denk je dat ze in China spreken over rijke landen en groeilanden. Ik denk eerder over  “onze, de Chinese economie “ en de arme, westerse oude economieën. Omgekeerd dus.

De grote boosdoener in de westerse wereld zijn de handelsconflicten. Wie tegen wie ? China groeit 2 x zo snel als de VS.  Over welk vermeend conflict hebben we het dan ? De VS die voelt dat het de heerschappij aan het verliezen is ? En conflicten opzoekt ? Renteverhogingen in de VS die enkel dienen om het imago hoog te houden dat alles goed gaat. Met als verdieneffect dat je groeilanden in de vernieling rijdt. Misbruik maken van de dollar als wereldreservemunt. Het spelletje zal maar zolang duren als het geduld van de chinezen dat toelaat.  Nog even en China neemt de rol als grootste economie ter wereld over. De dollar heeft het overgenomen van het Britse pond en binnenkort zal de Yuan het overnemen van de US dollar.  Het IMF geeft maar wat cijfers en constateert. Prognoses zijn prognoses.  En worden meestal beter voorgesteld dan de werkelijkheid.  De turbulenties die deze tweespalt zal teweeg brengen zal meer nefast zijn de bankencrisis van 2007.

Groei als motor van vooruitgang is niet meer correct. We zijn op een punt beland waar groei meer kwaad dan goed doet.  Terug naar de basis.

 

Major Tom to ground control.  Something is wrong.