The House Logo

Hoe zit het echt met de werkloosheid in België ?

Door: HD - 21-08-2015

Als burgers worden we dikwijls in de luren gelegd wanneer het aankomt op vitale informatie. Enkele voorbeelden, de staatsschuld wordt weergegeven onder de vorm van een ratio, staatsschuld t.o.v. bruto binnenlands product. Het aantal faillissementen wordt weergegeven in procenten tegenover het vorige cijfer. Werkloosheid wordt weergegeven in procenten enz...

Om het contrast duidelijker te maken, het aantal geboortes wordt nominaal weergegeven en zo hoort het. De neerslag wordt toch ook in millimeter per vierkante meter gegeven.

Staatsschuld wordt zelden nominaal gegeven, weet u hoeveel de staatsschuld van de Belgische overheid bedraagt ? Indien u het antwoord niet weet, dan is de overheid er in geslaagd u op een dwaalspoor te brengen. Het kan erger, weet u hoeveel de staatsschuld bedraagt in procent van het BBP ? Indien u zegt “ongeveer 100 %” dan kan de overheid tevreden zijn over uw mening, zij is er in geslaagd u het getal “100” te doen onthouden. Straf hé. De staatsschuld bedraagt heden ongeveer 443.000.000.000 euro.

En nu naar de werkloosheid. De overheid praat ons aan dat de werkloosheid min of meer, relatief, onder controle is. Mocht u een cijfer moeten kleven op de werkloosheid dat zal u waarschijnlijk zeggen “8 % van de beroepsbevolking is werkloos”. Weer kan overheid tevreden zijn over deze mening.
De cijfers rond werkloosheid zijn véél erger dan de overheid ons uitlegt. Wist u dat in 2014, van de laaggeschoolde vrouwen te Brussel er ongeveer 27% aan het werk was. Over 2014 was van midden opgeleide mannen in Wallonië ongeveer 65 % aan het werk. Over 2014, bij de hoogopgeleide vrouwen in het Vlaams gewest bedroeg de werkloosheid 13 % of 87 % was aan het werk, indien u verkiest.

Bovenstaande cijfers geven de werkgelegenheidsgraad weer. En dit is pas een goede maatstaf. In eenvoudige termen, wie werkt en wie werkt niet ? Eenvoudiger kan niet. Geen poespas met uitzonderingen, speciale statuten, tegemoetkomingen en andere zaken. Men gaat gewoon zien wie betalende arbeid verricht en wie niet. Want tenslotte is dit de kern van de zaak, de mensen die werken onderhouden (via belastingen of andere) de mensen die geen arbeid verrichten. Dus hebben wij er belang bij een hoge werkgelegenheidsgraad te hebben en dat hebben we in België echt niet. Men kan over bovenstaande cijfers homerisch discussies hebben, maar feit is en blijft, we hebben werkende mensen nodig om de niet actieven te voorzien van een inkomen. Punt. Net dit loopt fout in België.

Weerom, doe aan vrij onderzoek en overtuig u zelf. De bron van bovenstaande cijfers is Fod Economie. http://statbel.fgov.be/…/cijfers/arbeid_leven/werk/relatief/
De tabel is mooi opgedeeld naar geslacht en naar gewest. Dit soort informatie zal u nooit in de reguliere pers te lezen te krijgen. U en ik moeten “100%” en “8%” onthouden, meer moet dat niet zijn...

De economische toestand is erger dan men laat uitschijnen. Bescherm u zelf en koop goud en zilver. En nu aan het werk !

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0