The House Logo
Hoe omgaan met een koersdaling in goud en zilver ?

Hoe omgaan met een koersdaling in goud en zilver ?

Door: HD - 24-07-2015

De laatste dagen konden we zien hoe de koers van goud en zilver (als ook andere edele metalen) werd gemanipuleerd. Manipulatie, ik heb er geen ander woord voor. Want in enkele minuten tijd werden er tonnen goud verkocht in een illiquide markt. Van uit het standpunt van de verkoper heeft dit geen nut, waarom plots veel goud verkopen in een illiquide markt, en toch gebeurt het. De marktautoriteiten erkennen het fenomeen en blijven gewoon toekijken.

De koersdaling is helemaal niet gevolg van “jan met de pet” die plots goud verkoopt. Zo veel is duidelijk, de vraag naar goud en zilver is wereldwijd robuust.

In de goudwereld heb je de “the weak hands” en “the strong hands”. De eerste (the weak hands) zijn speculanten (wat ok is) die goud als instrument zien om snel geld te maken, zij hebben een korte termijn horizon en speculeren doorgaan “à la hausse” en vragen niets liever dan dat de prijs stijgt om dan met winst te verkopen. Zij zien goud als een apparaat om cash te genereren. Deze mensen gaan dikwijls voorbij aan de fundamenten van goud en zilver. Als de prijs wat te veel daalt verlaten ze moedeloos de markt en kijken uit naar een ander instrument om snel geld (Euro's) te verdienen.

De “strong hands” daarentegen hebben een lange termijn horizon, (sparen voor later), begrijpen waarvoor goud en zilver staan, zijn geen speculanten. Deze mensen laten zich helemaal niet uit hun lood slaan door koersdalingen (manipulatie). Integendeel, de “strong hands” zien in een koersdaling de opportuniteit om bij te kopen en het totaal gewicht van hun belegging te verhogen. Het gaat niet om euro's, wel om grammen. als u deze vorige zinnen begrijpt, dan heeft u fundamenteel door waarover het gaat bij goud en zilver. U verliest pas wanneer u grammen verliest. Goud en zilver zijn een lange termijnproject. De Euro is een politiek en tijdelijk project. Zelf de eurofiele Guy Verhofstadt twijfelt aan de houdbaarheid van de Euro. Wanneer u echt gelooft in de Euro, koop dan geen goud noch zilver aan en parkeer uw geld op een spaarboekje.

En wie zijn de bekendste “strong hands” ? De centrale banken wereldwijd. Onlangs kocht de centrale bank van China een pak goud bij. De centrale banken van Duitsland, Nederland, Venezuela en Oostenrijk halen hun goud weg uit Canada, USA en Engeland om het veilig in hun eigen land te bewaren. Ook de centrale bank van Rusland koopt periodiek bij (typisch kenmerk van een strong hand). Een “strong hand” verkoopt nooit. Ook niet wanneer de prijs hoog staat. In de marge van de Chinese goudaankopen is het nuttig om weten dat China, Amerikaans schatkist papier verkoopt en met de opbrengst goud aankoopt. De aankoper van Amerikaans schatkistpapier is niet de vrije markt, maar wel de Amerikaanse centrale bank (FED). Conclusie, de aankoop van goud heeft als bijwerking, het bijdrukken van USD, geldcreatie... Ik kan het niet genoeg herhalen, centrale banken hebben het goud en drukken papier voor u. Het heeft iets weg van een godsdienst, u moet geloven in papiergeld en in niets anders. Ik doe daar niet aan mee, ik verkies goud en zilver boven papier. Maak uw eigen keuze !

Ik hoop dat ik u met deze bijdrage heb kunnen geruststellen, een koersdaling is nooit leuk, ik weet het.
Wanneer u echter het grote geheel ziet en beseft, weet u dat u met goud en zilver goed zit.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0