The House Logo

Het referendum.

Door: HD - 06-07-2015

Ziezo, het Griekse volk heeft beslist. Een duidelijke "neen" aan de besparingsplannen van de EU. En gelijk hebben ze. Griekenland wordt gepest, dit is Europa onwaardig. Politici worden aangeduid om oplossingen te bedenken en uit te voeren. De negatieve houding die EU toppolitici hebben aangenomen tegenover het referendum is angstaanjagend. Het is duidelijk dat de stem van het Griekse volk niet gewenst was. De Griekse bevolking moet zwijgen en afzien. De EU heeft schuldslaven nodig.  U als belegger bent gewaarschuwd, de EU top is tot alles in staat om haar wil door te dringen. Bovenal  is de Euro geen solide constructie gebleken, er  is een soort van permanente muntcrisis. 

Helaas is de uitslag waard wat ze waard is. Fundamenteel blijft de toestand ongewijzigd, het land is bankroet en blijft in een zware depressie. De winkels zijn leeg. In de komende dagen en weken wordt duidelijk in welke richting het land zal evolueren. De ECB zal hierin een centrale rol spelen. Indien de ECB haar noodkredieten aan de Griekse banken terugeist, gaan deze laatste over kop. Niet onbelangrijk is dat Griekenland in staat is zelf Euro’s te drukken en zo zelf haar banken te herkapitaliseren. Griekenland kan eveneens betalen met schuldbewijzen, uitgegeven door overheid zelf, deze worden dan vroeg of laat teruggekocht door de overheid ( Cfr de Franse assignaten tussen 1789 - 1796 ). Een andere optie is Drachme’s printen die  (gedeeltelijk) gedekt worden door de goudvoorraad van de Griekse centrale bank. Op deze manier kan goud opnieuw haar historische rol van geld opnemen en zou de nieuwe Drachme betrouwbaarder zijn van de Euro. Of finaal kan de EU over de brug komen met nieuwe leningen.

Het is nu wel duidelijk dat een centraal geleide economie niet werkt. Te veel centralisme is nooit goed. In deze optiek is het beter dan Griekenland afscheid neemt van de Euro en haar eigen koers vaart. Dit zou op korte termijn de ellende voor de bevolking verergeren maar opent goede perspectieven op middellange termijn. Alles is beter dan schuldslaven te blijven van de EU.

De conclusie voor de goudbelegger is de volgende. De euro is een onbetrouwbaar en artificieel instrument gebleken, waarin beter niet wordt belegd. Banken kunnen over kop gaan en kapitaalcontroles bestaan echt, dit kan nooit het geval zijn met goud en zilver. Nu zal nog moeten blijken, indien en hoeveel de haircut (diefstal van spaargeld) zal bedragen. 

Cyprus is Griekenland voorgegaan in de ellende, Cyprus telt slecht ongeveer 1.100.000 inwoners, dus de media aandacht is gering geweest. Nu wordt de Griekse situatie beter belicht. U dient te beseffen dat deze situatie niet zal stoppen bij Griekenland en Cyprus. In een recent rapport, opgemaakt door het IMF (met een forse poging van de EU om de publicatie tegen te gaan) blijkt dat de overheidsschuld van Portugal, Spanje en Italië niet houdbaar is.  Met Griekenland is  een grote dominosteen omgevallen. Andere Europese landen zullen vroeg of laat ook een depressie, systeemcrisis meemaken. Wat wij meemaken mag niet verwonderen, onze economieën worden door schulden gedreven, dit is niet duurzaam, nu loopt de schuldbel leeg en er zal  zich een economisch evenwicht vormen op een veel lager niveau, hiervoor zorgt de depressie wel. Met al dat gedoe vergeten we dat China gebukt gaat onder een beurscrash en dat de overheid tussenkomt met het opkopen van aandelen, ook héél duurzaam…

Aan u de keuze, toch beter wat goud en zilver (bij) kopen, of toch nog wat uitstellen en afwachten want alles komt toch goed, zeker in België...NOT

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0