In tegenstelling tot wat de naam Deutsche Bank laat vermoeden is deze bank een gewone commerciële bank. De nationale bank van Duitsland heet de “ Deutsche Bundesbank “.

Deze rubriek heeft het meermaals gehad over de Deutsche Bank waar herstructurering na herstructurering mislukte. De bank werd meerdere malen veroordeeld tot het betalen van reusachtige boeten wegens marktmanipulatie enz... In mei 2007 kostte één aandeel op haar hoogtepunt ongeveer 88,00 euro. Vandaag bedraagt de koers 9,00 euro. Men kan dus wel degelijk spreken van wanbestuur bij de bank. De bank blijft maar verliezen opstapelen en blijft maar personeel afdanken. Maar de klap op de vuurpijl is toch dat de Deutsche Bank recentelijk niet geslaagd is voor een stresstest in de VS. In tegenstelling tot Europa zijn de stresstesten in de VS van banken wel ernstig. De stresstesten georganiseerd door de ECB zijn bedoeld om de spaarders te sussen. Men draait ons een rad voor de ogen. We denken hierbij aan de Optima Bank, Fortis en Dexia maar nog veel andere banken. Er was er nooit een probleem voor de spaarder. Ondertussen weten we beter.

Bij een eventueel failliet van de Deutche Bank komt haar legendarische portefeuille van afgeleide producten naar boven. De omvang van deze portefeuille mag niet onderschat worden want volgens diverse bronnen benadert deze het BNP van Duitsland. Het spreekt vanzelf dat de redding van de bank een complexe materie is waarbij er ongetwijfeld een bijdrage van de spaarder zal gevraagd worden. Dit noemt een bail-in. Vergeet het zouthoudertje dat uw spaargeld een staatswaarborg geniet tot 100.000 euro.

Als spaarder bij de Deutsche bank hebt u dus een renteloze en risicovolle belegging. Laat het ons een Lehman-belegging noemen. We weten wat daar mee gebeurd is.

Wenst u 's avonds rustig te slapen, haal dan uw geld weg bij de bank en al zeker bij de Deutsche Bank en koop goud en zilver. Trouwens, spaart u bij Bpost ? De beurskoers van Bpost daalde in een korte tijd met ongeveer 50% en blijft maar dalen. Fantastische beheer.

Een gewaarschuwde belegger is er twee waard.