De Duitser Gutenberg (1397-1468), pionier in de boekdrukkunst had waarschijnlijk niet kunnen vermoeden wat men allemaal kan aanrichten met een drukpers.

 

De centrale bank van Japan ( BoJ ) heeft dermate veel geld bijgedrukt dat haar balans ongeveer gelijk is ( 100% ) met het bruto binnenlands product van het land. In Amerika en Europa is deze verhouding respectievelijk 23% en 40% van het bruto binnenlands product. Met het nieuw gecreëerde geld koopt de BoJ overheidsobligaties op en aandelen op de beurs van Tokio. Op deze manier kan het tekort op de overheidsbegroting naadloos worden bijgepast en is er een nooit gezien beurshausse. In vijf jaar tijd verdrievoudigde de Nikkei in waarde. Ook de rente houdt de BoJ laag op ongeveer 0%. De vrije markt wordt met voeten getreden, onmogelijk dat de belangrijkste activa ( aandelen, vastgoed en obligaties ) een marktgetrouwe waarde hebben.

 

Ogenschijnlijk werkt bovenstaande techniek. We mogen echter niet blind zijn voor de realiteit. Het is onmogelijk zich rijk te printen, vroeg of laat komt de realiteit en de waarheid toch naar boven. Een overheid die én de rente én beursindex én het overheidstekort manipuleert is fout bezig. 

 

Voor wie wat meer tijd heeft, kan klikken op de link naar De Tijd.

https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/japan-gunt-zijn-geldpers-nieuwe-ambtstermijn/9983155.html