The House Logo

Groot nieuws uit China...

Door: HD - 20-07-2015

De laatste weken en maanden lag de focus vooral op Griekenland. Maar ondertussen stond de wereld niet stil, vooral in China niet.

De beurs in China (Shanghai Stock Exchange) heeft een crash achter de rug, een daling van ongeveer 30% in enkele weken tijd. De Chinese overheid was dermate onder de indruk dat verschillende maatregelen werden genomen om de koersval te stoppen, wat ook gelukt is. Specialisten zijn van mening dat deze crash een grotere impact zal hebben dan de subprime crisis in de USA van 2007 – 2009. Dit belooft.

Het toont nogmaals aan hoe fragiel ons economisch systeem geworden is, wanneer er oververhitting is, komt de overheid tussen. Dit heeft niets meer met kapitalisme te maken, dit is overheidsmanipulatie, net zoals bij ons in Europa (geldcreatie en manipulatie rentevoet). We weten allemaal wat er gebeurt als de overheid zich actief met de economie gaat bemoeien. Economie is te belangrijk om aan politici over te laten, één voorbeeld volstaat en dit is de staatsschuld van de diverse Europese landen in aanschouw  nemen. Pure horror.

De crash van de beurs is als een schokgolf door China gegaan, in de marge hiervan, om het vertrouwen te herstellen, heeft de Centrale bank van China (PBOC) een bijzondere mededeling gedaan. De mededeling is als volgt :   de  goudvoorraad van de nationale bank werd verhoogd naar 53,31 miljoen ounce goud of een stijging met maar liefst 57% tegenover de vorige inventaris. De link naar de mededeling http://www.pbc.gov.cn/publish/html/2015s09.htm  Met deze mededeling wordt het vertrouwen gesteund. Technisch komt dit neer op het ruilen van USD (papier) tegenover goud. Aankopen van goud staat gelijk aan het verfoeien van papiergeld.

Voor de kenners onder ons, hierop hebben we 6 jaar gewacht, ons geduld wordt beloond. De gehele goudgemeenschap wist dat China goud aankocht, maar niemand wist precies hoeveel. Fijn dat ons groot gelijk wordt bevestigd, de op een na grootste economie ter wereld koopt actief goud aan. Met deze goudreserve, 3.510 ton, komt China op de tweede plaats, nipt  voor Duitsland en na de USA met 8.133 ton. Mooi gedaan van de Chinezen ! 

Ter info, in 1992 heeft de NBB ongeveer de helft van haar goudvoorraad  (300 ton) verkocht. België had toen, verhoudingsgewijs, een van de grootste goudvoorraden ter wereld. Deze goudverkoop is een historische misstap geweest, helaas.

De publicatie van de PBOC heeft eveneens als doel een plaats te verwerven in Speciale Trekkingsrechten. Meer hierover in m'n artikel   van 24/04/2015 “Speciale trekkingsrechten”.

De centrale bank van China heeft lang kunnen profiteren van de manipulatie van de goudkoers (wij ook natuurlijk) en kocht goedkoop bij. Slim gezien. Nu de Chinezen bulken van het goud vervalt er een argument om de goudprijs te onderdrukken. 

De wereldwijde aankoop van goud door centrale banken kan niet los gezien worden van de actuele economische problemen.

In gold we trust, not in paper.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0