The House Logo

GREXIT uit het Europese woordenboek.

Door: TH/JVC - 17-09-2016

De tekst stond gisteren op de Bloomberg website ( http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-16/citigroup-capitulates-grexit-isn-t-going-to-happen )

Een woordje uitleg.

Citigroup, Inc denkt, vermoedt dat Grexit niet langer bedreigend is ( voor de Eurozone ). Ze gaan er van dat de financiële situatie zowel in Athene als bij de ontleners in die mate veranderd is dat een directe dreiging om uit “ bail-out program “  te stappen wegebt. Het vertrouwen tussen Athene en de andere belangrijke actoren herstelt zich en de steun en sympathie voor de anti-Europa partij Syriza in Griekenland zelf neemt af ten voordele van de liberaal-conservatieve partij Néa Dimokratía .

Met andere woorden, na de leugens van links en de niet uitgevoerde belofte ( breken met Europa ) heeft de Troika ( IMF, ECB en de Europese commissie ) Griekenland op z’n knieën gekregen. 

Het vluchtelingenprobleem en de Turkse situatie verlicht de druk op Griekenland.  Dankzij een wet, in juli gestemd, waarbij het moeilijker wordt voor één partij om de macht te grijpen en zo de politieke agenda te bepalen, lijkt de invloed van Europa groter te worden. Griekenland zit volledig aan de grond en we zullen het daar houden…lijkt de boodschap. De wet van de sterkste geldt ook hier.

Niet dat de situatie in Griekenland verbeterd is. Enkel 2 van 15 voorwaarden om de 2,8 miljard  euro steun, voorzien in de herfst van dit jaar, zijn vervuld.

Maar nu kan Europa ( en Goldman Sachs ) zelf de agenda bepalen.

Ik laat u ’s raden wie er de pineut zal zijn.

Koop goud en zilver.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0