Over goud en fungibiliteit zal u weinig lezen. Nochtans is het een belangrijke eigenschap van goud en zilver. Fungibel wil zeggen "volledig inwisselbaar". Enkele voorbeelden, een biljet van 5 euro is volledig gelijk aan een ander biljet van 5 euro. Een aandeel UCB is volledig gelijk in rechten en plichten aan een ander aandeel UCB. Vastgoed is niet fungibel, het ene huis is het andere niet, alhoewel het toch om vastgoed gaat. Grond is evenmin fungibel, het ene stuk grond is niet identiek aan het andere stuk grond.

 

Het interessante aan fungible producten is dat er een transparante prijsvorming ontstaat op een beurs. Er is geen reden waarom een aandeel BASF fors duurder zou moeten noteren op de beurs van Berlijn dan op de beurs te Londen, want het gaat over identiek hetzelfde aandeel. Met goud en zilver is dat ook zo, vermits 24 karaat goud overal ter wereld het zelfde product is, kan er een transparante prijs ontstaan.

 

Het voordeel van fungibiliteit van goud en zilver ligt nu net in de transparante wereldmarkt. Iedere burger kan zijn mening geven over goud en zilver door het aan- of te verkopen. Een tegenvoorbeeld is bijvoorbeeld een huis in de gemeente waar u woont, nooit zal daar een wereldmarkt voor bestaan, wegens o.a. niet fungibel, ( en nog tal van andere redenen, natuurlijk ).

 

Goud en zilver zijn ideaal geplaatst om mening van de kopers en verkopers te reflecteren. Miljarden mensen hebben toegang tot goud en zilver en hun mening wordt gekristalliseerd in de prijs er van.  In een geglobaliseerde wereld zijn er steeds meer mensen die zien dat het de verkeerde kant uitgaat : milieurampen, terrorisme, overbevolking, diversiteit, bijdrukken van geld, overheidstekorten, enz... Fungibiliteit laat toe dat de wereldbevolking gaat schuilen in een uniform product. U kan als belegger ook gaan schuilen in vastgoed tot op het moment dat er zich lokaal een vastgoedramp voordoet zoals in Spanje of Griekenland. Met goud en zilver zit u goed want bijna iedereen op deze planeet kan meedoen. Ook minder gegoede mensen kunnen zich een zilveren munt van 10 euro aanschaffen.

 

Goud en zilver zijn fungibel vanaf de eerste euro tot in de eeuwigheid.