The House Logo
Yellen

Gaat vandaag de rente in de VS omhoog ? En dan ?

Door: TH/JVC - 17-09-2015

Vandaag heeft een van de spannendste vergaderingen plaats van de Amerikaanse centrale bank ( Fed ).  

Gaat de rente omhoog of niet ? 

Voor het eerst sinds 2006 zou de Fed een begin maken van het gratis-geld-beleid. Zeker een breuk met de politiek van de laatste tien jaar maar vooral een psychologisch keerpunt.

De meningen zijn alvast verdeeld.

Komt die renteverhoging er of niet en  wat zijn de gevolgen van deze beslissing ?

Amerika van toen is niet hetzelfde als vandaag . De laatste rentestijging dateert van 2006 en heeft de Amerikaanse economie in een neerwaartse spiraal gestort en de subprime-crisis wakker gemaakt, met een banken crisis als gevolg. 

De inflatie van toen was 4%, vandaag 0,2 %.  Olieprijs staat lager dan in juni 2006.  De Chinese groei lijkt eerder af te nemen in plaats van de dubbel digits cijfers die het toen tentoon spreidde.  Emerging markets  ( BRICS )  zijn naar af.  Internationale obligatiemarkten vrezen  stil te vallen als kopers afhaken.  Werkgelegenheid lijkt maximaal maar de cijfers weerspiegelen de werkelijkheid nooit. Een beetje zoals in Duitsland. Veel part time jobs. De ziekte van vandaag. 

‘ Cold Turkey ‘ toepassen is vragen om ontwenningsverschijnselen. Volatiliteit in de markten zal de eerste maand dagelijkse kost zijn. Niemand is voorbereid. 

Het moge wel duidelijk zijn dat een renteverhoging bedoeld is voor de Amerikaanse markt enkel en dat er geen rekening wordt gehouden met de gevolgen voor de wereldeconomie. 

De dollar is tot nader order nog steeds de wereldmunt.  Maar wordt regelmatig aangevallen door de Renminbi. De financiële wereld denkt nog steeds dat de pariteit bereikt wordt tegen eind 2015. Ik heb daar ten zeerste mijn twijfels over. 

Bottomline is, niemand weet wat er zal gebeuren. Onzekerheid troef.  Deze ( al dan niet ) renteverhoging zal eerder het begin zijn van een normalisatie van de geldpolitek van de Fed.  Om terug te keren naar een toestand die “ zieker “ is dan toen. Fantastische vooruitzichten.

Goud en zilver  geven je de zekerheid die je portefeuille nodig heeft in zo’n omgeving. Aarzel niet te lang en dek je in tegen komende turbulentie. 10% - 15% in edele metalen geeft blijk van een verstandige kijk op deze zaken.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0