Ik denk het wel.

En wel om verschillende redenen.

Het lijkt me duidelijk dat de ECB ( en ook de FED ) zich hebben vast gereden.  Gratis geld en het inkoop-programma van overheid- en bedrijfsobligaties hebben er voor gezorgd dat er vers geld in de economie gepompt werd maar helaas niet daar waar het nodig was.

Banken hebben hun risico-blootstelling kunnen minderen. Grote bedrijven hebben hun obligaties kunnen doorschuiven. Zonder dat er sprake is om dit ooit om te keren Zo’n plan bestaat er niet. De verkooptruc bestond er in u te doen geloven dat de koopkracht van de consument zou verbeteren. Wie kan daar nu tegen zijn. We weten allemaal dat dit niet gebeurd is. Integendeel.

Gele hesjes, klimaatprotesten. Verarming van de bevolking. Alle nutsvoorzieningen zijn gestegen. Ten minste in België. Rijk land waar kan geoogst worden, niet ? In feite zijn dit verdoken belastingen. Waarom stelt niemand zich vragen bij het feit dat elektriciteit hier duurder is dan in Frankrijk terwijl het van dezelfde leverancier komt. Wie is hier verantwoordelijk voor ? Als was om de nalatigheid hier iets aan te doen. Ik neem aan dat dit  voor de verantwoordelijke een medaille oplevert in Frankrijk. We hebben dit al gezien.

De handelsoorlog tussen China en de US. Ik denk niet dat China erg onder de indruk is van de sancties. Het oosten en China in het bijzonder staan veel sterker dan we vermoeden.  Een verdeelde slagorde in Europa en een zwakke VS zijn geen partij voor een streng geleide economie die nog niet heeft laten zien tot wat het in staat is.

De EU-rapporten over Griekenland, Italië, Frankrijk en België zijn over de verkiezingen van 26 mei getild. En niet omdat ze goed waren. Anders had men ze al lang bekend gemaakt. Dit gaat geld doen verschuiven weg van de euro. Let er op. Niet Italië noch Griekenland  kunnen meer besparingen aan hun bevolking opleggen. Als ze het wel doen, dreigt er chaos. Als ze het niet doen, dreigen er sancties van Europa. Wat heeft het zin een bankroet land geldboetes op te leggen ?

Intrestvoeten kunnen niet omhoog. Simpelweg omdat er geen groei is. 1% of 1,5% is geen groei. Alvast niet voldoende om de begrotingsproblemen op te lossen. Neem daarbij nog de vergrijzing en de migratie in Europa en je hebt een perfecte mix  voor een slecht aflopend verhaal.

Zo zie ik het.

Daarom zie ik goud en zilver niet in waarde dalen. Integendeel.