The House Logo

Extra pensioen te koop is een hedendaagse aflaat

Door: TH / HD - 08-12-2016

Vanaf maart 2017 kunnen studiejaren afgekocht worden ten voordele van een hoger pensioen. Een studiejaar kost 1.500 euro en is  fiscaal aftrekbaar. Per afgekocht studiejaar belooft de overheid een extra van 250 euro per jaar.  In eerste instantie lijkt me deze maatregel discriminerend te zijn naar mensen die geen hogere studies voltooid te hebben. Maar goed, het is wat het is.

Mijn inziens moet er steeds een verband zijn tussen gepresteerde arbeid en pensioen. Studeren is best moeilijk maar is geen arbeid. Dit voorstel verbreekt de band tussen arbeid en pensioen en is dus niet meritocratisch.

Bovendien krijgen ambtenaren 10% korting op de 1.500 euro !!!!

De overheid vindt het een keigoed voorstel en hoopt in 2017 op een opbrengst van 42.000.000 euro. Persoonlijk hoop ik dat de opbrengst 0,00 euro zal zijn. Hiermee kunnen de Belgen aangeven dat ze de overheid een onbetrouwbare partner vinden. De overheid geeft zelf toe dat dit systeem op langere termijn zal leiden tot hogere uitgaven. Laat dit net het probleem zijn van de overheid, te hoge uitgaven. 

Iemand die 4 studiejaren afkoopt betaalt 6.000 euro (4 x 1.500 euro) en hoopt hiermee maandelijks 83,33 euro (1.000 euro / 12) meer pensioen te ontvangen. Cijfermatig oogt dit niet slecht maar de realiteit is anders. Een goede belegging kan nooit een belegging zijn waarbij men afstand van kapitaal in ruil voor een belofte. Als die belofte van de overheid komt is het bovendien dubbel opletten ( cfr. heffing op pensioensparen ). Sedert decennia wordt dit land slecht bestuurd en is dit voorstel tot extra pensioen een hedendaagse aflaat. Het is een holle belofte. Er is geen enkele garantie dat de overheid binnen afzienbare tijd wat dan ook van haar pensioenbeloftes kan waarmaken. Kijk eens naar Griekenland, Portugal enz... Beleggers stoppen hun geld beter in reële activa zoals goud en zilver. Een pensioen opbouwen doe je zelf voor jezelf. De overheid zorgt niet voor oplossing. De overheid is net het probleem. 


http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3025030/2016/12/07/Te-koop-extra-pensioen.dhtml

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0