The House Logo

Even stilstaan bij een aantal feiten .....

Door: TH / HD - 24-11-2015

1.       Het Volkswagenconcern heeft een uppercut van formaat gekregen waarvan de gevolgen niet goed zijn voor Europa en Duitsland in het bijzonder.

2.       Grondstofprijzen blijven maar dalen, dit wijst op een krimpende economische activiteit.

3.       Topman van  Maersk : “Wereldeconomie is zwakker dan gedacht”. En de topman heeft recht van spreken zijn bedrijf vertegenwoordigt maar liefst 15% van het wereldwijde vervoer van consumentenproducten over zee.  

4.       De herstructurering van de overheidsfinanciën van Cyprus werkt niet, het land blijft nog steeds met een enorm overheidstekort, 8,8% van het BNP over 2014.

5.       Portugal dreigt onbestuurbaar te worden en zo komen de geleverde inspanningen in gevaar.

6.       Onze buurman Frankrijk krijgt zijn begroting niet onder controle, over 2015 zal het begrotingstekort nog steeds meer dan 3% van het BNP bedragen.

7.       Deelstaat Catalonië (Spanje) zet stappen in de richting van zelfbestuur, dit kan leiden tot een afwaardering van de kwaliteit van de Spaanse overheidsobligaties.

8.       Het overheidstekort in ons eigen land daalt, maar blijft hangen rond 3% van het BNP.

9.       In de VS werd het schuldenplafond reeds meerdere malen fors verhoogd en dit zal straks opnieuw nodig zijn.  Ga naar Google en tik in “how big is us debt”, klik daarna op afbeeldingen en u zal schrikken hoe snel de overheidsschuld van de VS stijgt.

10.   De problemen in Griekenland raken niet van de baan, Griekse banken zijn niet voldoende solvabel moeten geherkapitaliseerd worden.

11.   De NBB verplicht Belgische banken extra buffers aan te leggen.

12.   Een vluchtelingenstroom naar het hart van Europa met apocalyptische omvang. U bepaalt zelf wat de gevolgen hiervan zijn, de gedachten zijn vrij, voorlopig nog.

13.   De begroting van de Vlaamse Gemeenschap is uit koers. De doelstelling om volledig schuldenvrij te zijn werd losgelaten…

14.   De geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten blijven aanhouden.

15.   Belgen raken steeds dieper in schulden. Dit is een rechtstreeks gevolg van de lage rente politiek van de ECB.

16.   De ECB geeft toe dat het nul rentebeleid niet goed werkt.

17. Terrorisme is niet goed voor de economie. 

Een fundamenteel probleem is en blijft dat de groei van schulden (privaat + publiek) hoger is dan de economische groei. Wat maakt dat we er collectief  armer op worden. Als individu kunnen we ons hieraan onttrekken, maar niet als bevolking.



Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0