The House Logo

Even de basics van goud en zilver herhalen.

Door: TH / HD - 22-02-2016

Mensen zeggen wel dat goud waardevast is ( wat overigens correct is ) maar wat wordt daarmee ook alweer bedoeld ?

 We zetten het even op een rijtje.

 1. Goud en zilver kunnen niet failliet gaan, de bank wel. U kan er zelfs uw geld bij inschieten ( cfr Cyprus ). Vergeet niet, wat rente of dividend opbrengt kan steeds failliet gaan (bv Arco).

2. Het is een liquide belegging, u kan steeds kopen en verkopen. Vraag eens aan de Grieken hoeveel geld ze kunnen opvragen en of ze niet liever wat meer goud hadden dan euro’s.

3. Goud en zilver zijn fungibel, ( = inwisselbaar ), zoals 1 aandeel UCB gelijk is aan 1 aandeel UCB, is 1 Krügerrand gelijk aan 1 Krügerrand. Dit komt vooral de liquiditeit ten goede. Vastgoed is bijvoorbeeld helemaal niet fungibel want het ene huis is al het andere niet.

4. Goud en zilver worden universeel aanvaard, los van bevolkingsgroep, continent, godsdienst, leeftijd, geslacht enz... Iedereen aanvaardt goud en zilver. (bv juwelen).

5. Concentratie van koopkracht, 1 kg goud ( +/- 35.000 euro ) is een klein voorwerp en het is meer dan 1 jaar arbeid waard.

6. Goud en zilver hebben geen last van “domme dingen” van de overheid. Hiermee bedoel ik :

a.Bijdrukken van geld ( bv ECB, FED, BoJ enz...).

b.Het uit elkaar vallen van een kunstmatige munt ( bv Euro ).

c.Confiscatie van spaartegoeden (bv. Cyprus).

d.Systeemcrisis ( bv. bankroet van de overheid ).

e.Inflatie of hyperinfaltie ( bv Weimarrepubliek ).

7. Bescherming van koopkracht. Over een langere periode blijft goud haar koopkracht behouden. Wat van papiergeld echt niet kan gezegd worden.

8. Goud en zilver zijn makkelijk en snel overdraagbaar. Dit in tegenstelling tot vastgoed.

9. Goud en zilver zijn makkelijk en goedkoop te bewaren. De kosten van een safe zijn te verwaarlozen, zeker wanneer men de vergelijking maakt met roerende en onroerende waarden.

10. Lage instapprijs, voor enkele tientallen euro's koopt u reeds zilver.

11. Bijzondere staat van dienst, reeds duizenden jaren aanvaarden mensen goud en zilver. Dit staat in schril contrast met papiergeld.

12. Prijselasticiteit. De prijs is inelastisch. Dit wil zeggen dat de industrie altijd de marktprijs zal willen betalen ( hoe hoog deze ook mag zijn ) omdat goud en zilver unieke eigenschappen hebben en er per product er slecht weinig van nodig is.

13. Goud en zilver zijn extreem schaars. Er is niet eens 1 of 2 gram goud per bewoner op deze planeet.

 

Rest er nog het euvel van de prijs. Mensen vergelijken de prijs van goud met de prijs van een aandeel en zijn bang hun inleg te verliezen. Deze gelijking gaat niet op. De koers van een aandeel hangt af van een aantal factoren (dividend, winst, management, sector enz...) hiermee hebben goud en zilver helemaal geen uitstaans. Goud en zilver zijn gewoon geld. Zo lang er centrale banken en politici zijn, zit u goed met goud en zilver. Zo is het en niet anders.

 

Voila, in elke portefeuille hoort wat “ waardevast ” te zitten. Vergeet vooral niet dat centrale banken goud kopen ( en het bijhouden ) en dat zij het papiergeld aan u toevertrouwen...Denk er ‘s over na.





Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0