The House Logo

Euro -35 % tegenover USD in acht jaar tijd

Door: TH / HD - 02-01-2017

Op 22/4/2008 was 1 euro 1,60 USD waard. Vandaag ( 02/01/2017 ) is dat 1.04 USD. De Amerikaanse dollar is dus flink gestegen of anders gezegd de Euro is flink wat pluimen kwijt.

Niettegenstaande alle zegeberichten over de aantrekkende economie in Europa is de realiteit klaar en duidelijk. In 8 jaar tijd verloor de euro ongeveer één derde van haar koopkracht tegenover de USD. Over deze collectieve verarming zal u nergens iets lezen. Het is niet zo dat de Amerikaanse economie in die jaren 33 % sterker geworden is dan de Europese. Deze verarming komt bovenop de extreem lage rente die we ontvangen over ons spaargeld. Van uit Keynesiaans standpunt is dit prima, ou je denken. Een lage wisselkoers is goed voor de export. Graag zet ik dit misverstand recht. Een land hoeft echt geen zwakke munt te hebben om een exportkampioen te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is Duitsland ten tijde van de Deutsche Mark. Duitsland combineerde een ijzersterke munt met een prima export. Moraal van het verhaal. Het gene  wat je land produceert en op welke manier is belangrijk. Een lagere munt kan tijdelijk de export wat helpen maar mag niet te lang duren. Want bij een lagere munt wordt de import dan weer duurder, wat dan inflatie aanwakkert. Dus blij zijn met en zwakke munt omdat het export stimuleert is eigenlijk zeggen dat je blij bent met een zwakke economie. En dit is een omgekeerde wereld. Zo ziet u maar in welk moeras Europa vast zit, lage rente, overheidstekorten, enorme schuldenberg, zwakke Euro, lage werkgelegenheidsgraad, import van mensen buiten de EU, enz...

In 2008 noteerde goud ongeveer 19.000 euro/ kg, heden is dit ongeveer 35.000 euro/kg. De keuze tussen papiergeld en goud is snel gemaakt. U mag onder geen enkel beding papiergeld vertrouwen. Het is een instrument gemaakt door de overheid en nuttig voor de overheid.

In gold we trust.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0