The House Logo
Merkel/vluchteling

EU overweegt versoepeling begrotingsnorm omwille van vluchtelingen !

Door: TH/HD - 14-09-2015

Volgens Pierre Moscovici, Europees commissaris van economie, is het bespreekbaar dat de begrotingsnorm van 3% wordt verlaten om de kosten m.b.t opvang van vluchtelingen te betalen. 

Ik spreek met niet uit over de oorzaak van de vluchtelingenstroom, noch over wie hier schuld aan heeft, noch over de humanitaire kant van deze zaak, noch over de wenselijkheid van vluchtelingen in België en Europa. Wel wens ik enkele bedenkingen maken bij het verlaten van een orthodox begrotingsbeleid en de gevolgen hiervan.

Ik denk dat we het er roerend over eens zijn dat een begroting minstens in evenwicht moet zijn. U probeert toch ook uw huishoudbudget in evenwicht te houden. En dat deficit spending (moedwillig meer uitgeven dan inkomsten hebben) een vlucht vooruit is. De Keynesianen onder ons zien dit anders, helaas. Veel politici zien in deficit spending een middel om economische groei te creëren, zij dwalen.

M'n eerste vaststelling is dat de vluchtelingenstroom blijkbaar dermate groot is, dat zij een bedreiging vormt voor de begrotingen van de Europese landen. Anders zou de EU hierin afwezig blijven. De vorige bedreiging van de staatsfinanciën dateert van de bankencrisis en toen steeg de overheidsschuld razendsnel. Na de bankencrisis  ziet het er naar uit dat wij te maken hebben met een tweede Black Swan (onvoorziene gebeurtenis).

M'n tweede vaststelling is dat “nieuwe mensen” onder welke vorm dan ook, de werkgelegenheidsgraad (actieven t.o.v. niet actieven) omlaag halen. Wat de redenen hiervoor ook moge zijn, is compleet irrelevant, het is een feit dat de activering, historisch, niet lukt. Punt.

Met bovenstaande punten wordt de sokkel voor een Grieks scenario in België en Europa steeds steviger. Wat de redenen voor een stijgende staatsschuld ook mogen zijn, doet er niet. Het gaat er over dat de staatsschuld stijgt. De oorzaak van een werkgelegenheidsgraad onder druk doet er niet toe. Het gaat er over dat er   te weinig actieven (werkenden) zijn voor het aantal inactieven. 

Laten we samen vaststellen dat politici om welke reden dan ook dan kiezen voor een verdere ontsporing van de overheidsfinanciën en een lagere werkgelegenheidsgraad. U kan het eens of oneens zijn met deze keuze, maar het is en blijft een keuze. De feiten zijn wat ze zijn. Niemand kan deze ontkennen. Er wordt meer schuld gecreëerd en het leger inactieven groeit verder. 

Wat kan de overheid dan wel doen om het tij te doen keren ? Stel vast dat dit niet gebeurt. Leven we sedert 2008 in een betere wereld ?

Mijn inziens gaan we bergaf. En rekenen op solidariteit (pensioenen, enz..) wordt een gevaarlijke gok. Daarom, wees solidair met uzelf en uw gezin en koop goud en zilver. Goud en zilver zijn de ultieme verzekering bij slechte tijden.



Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0