The House Logo

Eén op vijf krijgt een lager pensioen.

Door: TH / HD - 02-04-2017

Dit blokletterde HLN op 30/03/2017 en met 240 reacties van lezers werd het artikel door veel Vlamingen gelezen. De kern van de zaak is dat de pensioenberekening over de volledig loopbaan zal berekend worden i.p.v van de laatste 10 jaar. Op zich is de maatregel correct want zo wordt de link tussen arbeid en pensioen duidelijker. Maar opnieuw verandert de overheid de spelregels en dit kan niet. Vooral laaggeschoolde mensen zullen de dupe zijn want zij kwamen lang geleden op de arbeidsmarkt met een nominaal en verhoudingsgewijs laag loon. Het verlies kan oplopen tot 113 euro netto per maand. En België heeft al lage pensioenen in vergelijking met andere Europese landen.

Of we nu voor of tegen de maatregel zijn doet er niet toe. De keuze voor het repartitiestelsel breekt ons zuur op. Het systeem waar werkenden het pensioen betalen voor gepensioneerden lijkt wel solidair maar is fundamenteel fout, wegens niet duurzaam. Duitsland en Nederland hebben gekozen voor het kapitalisatiemodel en plukken daar nu de vruchten van. Zij hebben via pensioenfondsen enorme reserves opgebouwd. Weeral een foute historische beslissing van de Belgische overheid.

Maar nu zitten we met de gebakken peren. Er zijn gewoon geen reserves en we gaan voor onszelf moeten sparen, wat wel duurzaam is.

In de komende jaren zullen steeds meer mensen op pensioen gaan en zal het systeem verder onder druk komen te staan. Fundamenteel is het een vraag rond solidariteit. Moeten we onze eigen pensioenreserve opbouwen of moeten we hiervoor afhankelijk blijven van derden ? 

 

Een overheid die veel geeft, neemt vroeg of laat veel terug.


Wees daarom vooral solidair met uzelf en bouw, los van de overheid, een reserve op in goud en zilver.

 

http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/article/detail/3117960/2017/03/30/Een-op-de-vijf-krijgt-minder-pensioen.dhtml?show=art

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0