The House Logo

En hoe gaat het verder met Argentinië ?

Door: TH / HD / JVC - 31-12-2015

De nieuwe president van Argentinië (Mauricio Macri) laat er geen gras over groeien. Hij komt zijn verkiezingsbelofte na. De officiële koers van de Peso tegenover de  USD laten samenvallen met de koers op de zwarte markt. Resultaat : een koersdaling van de Peso met ongeveer 25 à 30 % tegenover de USD.

Inderdaad, Argentinië is zo onverstandig geweest de vrije markt buiten werking te stellen en koos voor een officiële wisselkoers. Op deze manier wordt het merendeel van de bevolking in slaap gewiegd, men denkt dat de overheid de wisselkoers onder de knie heeft. Niet zo dus. De enige juiste prijs, is de marktprijs. Hoe hard en hoe pijnlijk dit ook moge zijn. Finaal haalt de vrije markt het steeds van overheidstussenkomsten.

Maar liefst 43 miljoen Argentijnen zijn het slachtoffer van een roekeloze overheid. Plots, in één klap, van de ene dag op de andere, verliest het land 25 à 30 % van haar koopkracht. Alle ingevoerde producten worden in USD betaald, inflatie trekt fors aan. Opgebouwde koopkracht in Peso wordt vernietigd (spaarboekjes, kasbons, obligaties,…). “Plots” moet u letterlijk nemen, een devaluatie gebeurt direct. Bij de aanvang van de dag is iedereen plots een heel stuk armer.

Zo ziet u maar, de kracht van papiergeld… Of wat dacht u ? Dat de centrale bank van Argentinië waakt over de koopkracht van de Peso ?

En wie heeft in deze geen last van een falende overheid ? Juist, de mensen die goud en zilver kochten, zij zagen de koers van hun munten direct aangepast met 25 à 30%. Want edelmetalen worden genoteerd in USD.

Moraal van het verhaal, edelmetaal beschermt o.a. tegen een roekeloze overheid. Vraag het aan de 43.000.000 Argentijnen.  Of vraag het aan de Grieken, Cyprioten,…

Gewoon, terloops, las u iets in de reguliere pers over de ellende van de Argentijnen ?

Aan u de keuze, vertrouwen stellen in de ECB  of goud en zilver.

By the way, moge 2016 iets duidelijker worden waar we naar toe gaan. Niets is nog zeker. Dat lijkt het enige te zijn waar alle analisten het over eens zijn. Ik hoor zo veel tegenoverstelde meningen, ik zie zo veel tegenovergestelde bewegingen. Reacties die logisch lijken zijn het plots niet meer. Omhoog wordt omlaag maar juist omwille van de andere reden. Niemand verstaat er nog iets van. Heb ik het verkeerd te denken dat er in 2016 meer duidelijk zal komen. Vroeg of laat moet iemand kleur bekennen. Je kan niet ongestraft de koersen blijven manipuleren. De kracht van het gezond verstand haalt altijd de bovenhand. You'll see.


Prettige feesten !!!


Jan, Hervé

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0