Een groepsverzekering is een collectieve spaarformule op niveau van een bedrijf of sector, waarin zowel de werkgever en werknemer geld in storten. Bij de opruststelling kan de werknemer het gespaarde kapitaal opvragen of ontvangt hij of zij  een maandelijkse uitkering.

Om een lang verhaal kort te maken, een groepsverzekering is gewoon een slecht product. De contractueel gewaarborgde rente, bleek helemaal niet gewaarborgd te zijn, de nieuwe stortingen brengen een lagere rente op. Wanneer de verzekeraar de gewaarborgde rente niet haalt, moet de werkgever het verschil bijpassen. De inflatie is hoger dan de gehaalde rente laat de koopkracht langzaam uit het gespaarde kapitaal verdampen. Door de jaren heen heeft de overheid het fiscaal kader van de groepsverzekering nadelig bijgesteld. Weg rechtszekerheid. Bovendien is een groepsverzekering een verplichting. De werknemer heeft geen vrije keuze. En zo zijn er nog een rits nadelen. Alhoewel he voor de overheid en de verzekeraar  het een mooie bron van inkomsten blijft. 

De groepsverzekering vertrekt van het idee dat het beter is collectief te beleggen dan individueel. Concreet moet men vaststellen dat zowel het wettelijk pensioen als de groepsverzekering gefaald heeft. Ook pensioensparen kan men bezwaarlijk een prima belegging noemen.

 

Wie nog meer hoofdpijn wil hebben leest best het volledige artikel in de TIJD, zie link onderaan. Maar vooral de lezersbrieven zijn interessante lectuur, alle lezersbrieven zijn ronduit negatief voor dit product. Iemand is z'n volledig kapitaal kwijt wegens faillissement van de verzekeraar...

 

Zo zie je maar, de overheid en de banken spelen opnieuw onder één hoedje en de groepsverzekering wordt aan honderdduizenden werknemers opgedrongen.

 

De verliezer is de werkgever en de werknemer. 

 

Veel beter is het individueel te sparen. Ver weg van de grote structuren die belust zijn op commissielonen. Bouw een mooi kapitaal op en koop regelmatig goud en zilver.

 

Hoe verder weg van de grijpgrage overheid, hoe beter. 

 

https://www.tijd.be/netto/verzekeren/Nieuwe-stortingen-in-groepsverzekering-renderen-amper/9966241


Iedereen weet dat dit het grote probleem wordt in de komende jaren.

Op 18 november 2004 was het al hommeles hierover : http://www.nieuwsblad.be/cnt/gvdaah8t

05 sept 2009 ook al : http://www.nieuwsblad.be/cnt/gvdaah8t