The House Logo

Duitsland – Griekenland 20 – 0 !!

Door: HD - 13-07-2015

In navolging van m’n artikel “Duitsland – Griekenland 10 – 0 !!”, van 24/02/2015, lijkt mij dat de contouren van het reddingsplan duidelijker worden en vooral wie de lakens in Europa uitdeelt. Het mag duidelijk zijn dat Grieken helemaal geen laken hebben gekregen, integendeel. De besparingsvoorstellen zijn extreem hard en contraproductief. Een eis is het privatiseren van het elektriciteitsnet, wel ik geef u op een blaadje papier dat de opbrengst hiervan héél pover zal zijn. Het tijdstip van privatisering is ongelukkig, het betreft een gedwongen verkoop. Bij een gedwongen verkoop ligt de opbrengst nu eenmaal laag. De Griekse natie zal een vitaal onderdeel van haar infrastructuur moeten afstaan voor een habbekrats. Een ongeluk komt nooit alleen.  Er komen een reeks belastingverhogingen (btw, vennootschapsbelasting) maar het innen van belastingen loopt fout… Ook gepensioneerden zullen opnieuw een duit in het zakje moeten doen en ze hebben al de laagste pensioenen van Europa. En wat met de kapitaalcontroles van 60 eur per dag ? De verkiezingsbelofte van extreem links werd niet gehouden. Het referendum stelde niets voor, je zou voor minder in opstand komen.

M’n voorspelling van 5/6/2015 “Griekenland, Quo Vadis ?” is helaas volledig uitgekomen. Griekenland gaat niet failliet, er is geen Grexit en vooral een volledige natie wordt tot de bedelstaf veroordeeld, +11.000.000 schuldslaven. Erger nog, fundamenteel is de situatie ongewijzigd, nml er is geen schuldvermindering. De situatie gecreëerd door (EU, IMF, ECB) doet denken aan het verdrag van Versailles (1919), opgedrongen door de geallieerden aan Duitsland. Hier komen vroeg of laat vodden van. Cyprus is een schuldkolonie geworden, Griekenland is dit nu ook geworden, zoals u ziet, is dit een dynamiek. Landen zoals Spanje, Portugal en Italië zullen waarschijnlijk in de komende jaren ook door de hel gaan. Ofwel wordt de hel georganiseerd door de Trojka ofwel door het land zelf. Maar de besparingen zullen ongemeen hard zijn voor de bevolking en de schuldratio (Overheidsschuld/BBP) zal verder stijgen.

Waar is uw belang als goud- en zilverbelegger ? Met dit (voorlopig) akkoord is de euro een te mijden munt geworden, de kanker is niet weggesneden. Een kankerpatiënt voelt zich beter wanneer de kanker weg is. De status van de Euro als mondiale reservemunt zal afnemen te voordele van de USD en de YEN en misschien ook de Chinese Renminbi. Terwijl ons jarenlang werd voorgehouden dat de Euro een definitief en ondeelbaar project was, blijkt dit relatief te zijn. Verschillende landen waren voorstander van een Grexit. Bovendien tast de Euro de EU aan in haar kern, nml solidariteit. Het Noorden is het beu op te draaien voor de tekorten van het Zuiden. Het Griekse verhaal gaat al sedert 7 jaar mee, denken dat met dit akkoord plots alles voorbij zal zijn is naïef. De koers van goud en zilver worden uitgedrukt in USD, met de Euro zit u in een zwakke munt (aangeschoten wild).  Wat slecht is voor de Euro is goed voor uw goud en zilver. Dit is erg om lezen, maar het is niet anders.

Nog een nadenkertje, welk land heeft per capita een hogere overheidsschuld, België of Griekenland ? Juist, wij België. Ok, onze economie is groter, maar bon, het is maar even zeggen...

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0