The House Logo

Du pain, du vin et des dette.

Door: TH/HD - 23-09-2015

Het ratingbureau Moody's heeft onlangs de rating van Frankrijk verlaagd van Aa1 naar Aa2. Dit kan tellen als signaal. Een verlaging van de rating van een land is negatief voor iedereen, rijk of arm. 

Een rating van Aa2 is nog altijd een mooi resultaat en Frankrijk gaat morgen niet failliet, zo veel is duidelijk. 

De verlaging van de rating is ingegeven door een lage economische groei op middellange termijn. Laat dit nu net essentieel zijn voor het onder controle houden van een overheidsschuld. Een sterke economische groei vertaalt zich o.a. in hogere inkomsten uit belasting en minder uitgaven voor mensen zonder werk. De tweede reden voor de lagere rating vloeit voort uit het feit dat Frankrijk geen aanstalten maakt om de overheidsschuld onder controle te houden met andere woorden het gat in de begroting wordt niet dichtgemaakt.

We moeten ons vooral geen illusies maken. In België is de situatie nauwelijks beter.

De recente vluchtelingenstroom maakt dat de overheidsfinanciën er nog slechter op gaan worden. Wie denkt dat het injecteren van overheidsgeld ( = belastingen en schuld) in een soort van vluchtelingeneconomie (opvang, begeleiding enz...) positief is voor de economie is ofwel naïef of ter kwade trouw.

Een verdere verlaging van de rating van diverse Europese landen, waaronder ook België, is dan ook zeer waarschijnlijk. 

Het recent schandaal waarmee het VW concern werd geconfronteerd (emissie schandaal) is dermate omvangrijk dat dit een negatieve impact zal hebben op de enige sterkhouder in Europa en dit is Duitsland. Wat slecht is voor Duitsland, is slecht voor ons allemaal.

De twee problemen die plots opduiken, vluchtelingenstroom en het VW-probleem komen boven op de huidige economische malaise. Dit is de realiteit waarmee we het moeten doen. Willen of niet. 

Laten we samen vaststellen dat er steeds meer stress in het systeem komt, steeds meer zaken lopen fout.

Daarom, koop goud en zilver. Dit is ten minste van u en van niemand anders. Het is uw verzekering bij tegenvallende tijden. Of is een groepsverzekering beter... ?

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0