The House Logo

Draghi heeft een probleem gecreëerd .

Door: TH / HD - 19-09-2017

Eerst de feiten. Op 7 september 2017 heeft de ECB bepaald dat er in oktober wordt beslist hoe het verder moet met de stimulus. Namelijk dat er maandelijks 60 miljard Euro overheidsschulden worden opgekocht. De bijwerkingen van de stimulus zijn ondertussen goed gekend. Een extreem lage rente voor spaarders en ontleners met als gevolg dat er zowel op de beurs, op de obligatiemarkt en op de immobiliënmarkt zeer hoge prijzen gerealiseerd worden. Ook banken en verzekeringsmaatschappijen zijn hier het slachtoffer van. De rentemarge staat immers onder zeer grote druk. De lage rente werkt eveneens concurrentievervalsend want kleine bedrijven lenen relatief duur terwijl multinationale bedrijven bijna gratis lenen.

De ECB klopt zich op de borst dat de stimulus zorgt voor een robuuste economische groei. In een aantal Europese regio's is de groei inderdaad hoger, maar dit staat in schril contrast met het zuiden van Europa waar de economie gewoon stilstaat. Erger nog, de inflatiedoelstelling van 2% wordt niet gehaald.

Alsof bovenstaande feiten nog niet voldoende zijn, stijgt de Euro fors in waarde tegenover de USD. Hiermee wordt de import goedkoper en export wordt duurder. 

 

Concreet : wanneer Draghi de stimulus afbouwt dan zal de Euro en de rente stijgen. En wanneer Draghi de stimulus behoudt zal de rente laag blijven en de Euro dalen. Eigenlijk wil de ECB een lagere Euro én een lage rente én een hogere economische groei én een inflatie van ongeveer 2%. Het is onmogelijk hier heelhuids uit te komen. Te meer andere centrale banken ook een goedkope munt willen. En vroeg of laat moet Draghi wel stoppen met het opkopen van overheidsschuld, want aan dit tempo wordt de ECB eigenaar van alle overheidsschuld.

 

Het grote experiment rond de stimulus loopt ten einde en er zal iets gebeuren. Kan niet anders dan slecht aflopen. Het volstaat dat om één of andere reden de marktrente plots aantrekt en de overheidsschuld wordt op slag onbetaalbaar.

Maar er zijn meer negatieve scenario's mogelijk.

 

Wat dan ook, bijdrukken van geld (stimulus) loopt altijd fout af.

 

Wees aandachtig, voorzichtig en anticipeer. Koop edele metalen.

 

 

 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0