The House Logo

Dit weekend in de krant

Door: TH / JVC - 30-11-2015

" Als de economie niet meer groeit ".

Een artikel over het stilvallen van de economie in de nasleep van de financiële crisis. Stagnatie dus.

Even kort schetsen en dan een commentaar bij zogenaamde " 4 oplossingen ".

Acht jaar na de financiële crisis is er nog steeds geen krachtig herstel. Structurele hervormingen zijn helaas uitgebleven en op wie gaan we de schuld nu schijven ? Juist. Jij en ik, de consumenten, de particulieren. We sparen te veel en geven te weinig uit. Dat is de reden waarom de mayonnaise niet lukt. herinner je je...enkel groei kan ons redden :-( 

Koen De Leus van KBC : " Het aanbod van kapitaal op de financiële markten is veel groter dan de vraag, en dat duwt de lange termijnrente omlaag ". Hallo, wie doet dat ? Niet Jan met de pet hé. Je zou kunnen zeggen dat de ECB en de FED hun hand overspeeld hebben maar dat is te simpel uitgedrukt, niet. Trouwens, de cybercenten die gecreëerd worden, komen niet bij ons terecht. Tuurlijk niet, de bedoeling is effectief de rente laag te houden en de schulden weg te inflateren. Wie betaalt er dan ?? Juist, jij en ik.

Het hele economische systeem zal moeten herzien worden. Groei is verleden tijd. Dus wat doen ze ? Negatieve rente.....afromen dus . Niet met mij, dank u.

Puur theoretisch mag je zeggen dat er één oplossing bestaat. De goeie uiteraard waarbij de problemen opgelost geraken. 4 toplui aan het woord die elk een andere visie etaleren en dus laten zien dat niemand exact weet hoe het moet. En toch wordt er een strategie naar voren geschoven. Niet echt zeker maar we moeten toch iets doen. Laten zien dat we alles onder controle hebben maar niet weten waar we naar toe gaan. Zo komt het inderdaad over en zo is het ook. Even op een rij ...:

Paul Krugman ( Amerikaan ): Meer bijdrukken, zegt ie !!! Een economie is een gesloten systeem waarin je tijdelijk geld kan toevoegen op voorwaarde dat je het er in afzienbare tijd weer uithaalt als de situatie zich normaliseert. Niet dus. Had Paul niet aan gedacht.

Larry Summers ( Amerikaan ): Investeer in infrastructuur ! Doe maar, Larry. In Amerika liefst. De bruggen vallen nu al in. De rente kan niet lager en hij ziet geen andere oplossing. Voor de rest structurele hervormingen. Santé, zo kan ik het ook.

Ben Bernanke ( Amerikaan ): Dollar goedkoper maken en structurele hervormingen. Bravo. Slim gezien.Er wordt te veel gespaard, zegt Helicopter Ben. Straffen moeten we ze, die domme mensen.

Adair Turner ( Brit ): Geef iedereen geld die ze verplicht moeten uitgeven. Goed bezig, die Brit. Hij zal wel een mooi postje binnenrijven na politieke carrière. N'importe quoi !!


Je ziet het. Niemand weet van toeten noch blazen. Geen enkele Europeaan of Chinees of Aziaat aan het woord en ieder doet maar wat. Amerikanen spreken trouwens alleen voor eigen markt want met de dollar als wereldreservemunt is de hele wereld een beetje hun eigen markt. Wat goed is voor de US moet maar goed zijn voor de rest. De boel is verziekt, zoveel is duidelijk. Globalisering maakt dat alles aangetast is en gelijk waar kan ontploffen met gevolgen wereldwijd. 


Nog éénmaal uitleggen. Inflatie wordt beschouwd als het gevolg van relatieve veranderingen in vraag en aanbod. Of een gevolg van geldcreatie. MAAR MAG NOOIT EEN DOEL OP ZICH ZIJN.

Loopt slecht af. Daarover is iedereen het eens.


Koop goud en zilver !!

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0