Dijsselbloem : 'sociale welvaartstaat wordt opgeblazen door de recente vluchtelingenstroom'.

Juncker : 'Geen Schengen, geen Euro'.

In een recent interview erkent Jeroen Dijsselbloem ( Nederlandse minister van Financiƫn en voorzitter van de Eurogroep, sociaal democraat ) dat de instroom van vluchtelingen een bedreiging is/vormt voor onze sociale welvaart. Openhartig verteld hij in De Tijd van 27/11/2015 dat hij sceptisch is rond het verder bestaan van de Schengenzone en het aan het werk krijgen van de vluchtelingen. Ook de extra budgettaire druk op de begroting van de betrokken landen baart hem zorgen.

Recent heeft Jean Claude Juncker ( voorzitter Europese commissie, christen democraat ) toegegeven dat een gedeelte van de Schengenzone in coma is. Hij stelt ook dat het instorten van de Schengenzone het einde van de Euro als munt kan betekenen. 

De vluchtelingenstroom in combinatie met terrorisme en slecht bewaakte buitengrenzen maken dat Europese landen opnieuw grenscontroles invoeren. Wat een beperking is van het vrij verkeer van mensen. Zo wordt het opnieuw zoals het vroeger was, elk land controleert z'n eigen grenzen. Als mensen niet meer vrij kunnen circuleren, dan geld ook niet, is de redenering van Jean-Claude Juncker.

De Euro is goed bedoeld en slecht gemaakt. De Euro gaat gebukt onder extreem lage rentevoeten, een dalende wisselkoers, economische malaise, begrotingstekorten, economische asymmetrische schokken, afkalvende welvaartsstaat, enorme vluchtelingenstroom, enz...

Niets is eeuwig, ook de Euro niet. 

Wat 10 jaar geleden ondenkbaar was, de ontmanteling van de Euro, is heden geen taboe meer. Zelfs Europa's topmensen achten het falen van Euro mogelijk.

De Euro draagt te veel fouten in zich om duurzaam te zijn. De omwisseling naar Belgische Franken is een kwestie van tijd. Misschien morgen niet, maar wel overmorgen. 

Het spreekt voor zich dat een nieuwe Belgische Frank een zwakke munt zal zijn. Hiervoor volstaat het te kijken naar de overheidsschuld, het begrotingstekort, de economische groei, de tewerkstellingsgraad enz... 

Wilt u een zwakke munt op uw spaarboekje of een kluis vol duurzaam goud en zilver ?


Ik kies voor het laatste...