Door het Coronavirus is ons leven ingrijpend veranderd, paniek, hamsteren, telewerk, scholen sluiten, een beurscrash enz... Wat maakt dat we de olifant in de kamer niet zien. En dat is het Italiaans schuldpapier. De rente op de 10 jarige overheidsobligatie steeg in één maand van 0,90 % naar 2,15%. Ter vergelijking de rente op de 10 jarige Duitse staatsobligaties bedraagt -0,46 %.

Voorlopig is een rente van 2,15% nog dragelijk, want een overheid leent héél regelmatig wat haar kwetsbaar maakt voor een stijgende rente. Ondertussen heeft de Italiaanse overheid een reusachtig steunpakket goedgekeurd. Een steunpakket is goed bedoeld maar het is geleend geld wat in de economie wordt gepompt. Een overheid die geleend geld injecteert in de economie is roekeloos bezig en het resultaat zal slecht zijn. 

Hoe meer schuld hoe erger het probleem zal worden. Ondertussen lezen we in de leugenpers (= de reguliere pers) helemaal niets over de stijgende rente op de Italiaanse overheidsobligaties. Kwestie van de bevolking onwetend te houden. Vroeger hield de kerk de mensen dom, nu zijn er daar andere instellingen voor. Helaas.

Via onderstaande link kan u in real-time de rente op de 10 jarige Italiaanse overheidsobligatie volgen.