The House Logo

De productieprijs van goud

Door: TH / HD / JVC - 10-01-2016

De productieprijs van goud is van belang voor ons, beleggers in goud. Want de kost om een eenheid goud te produceren vormt een bodem in de goudmarkt.

Concreet : 15% van de goudmijnen heeft een negatieve cash-flow aan een goudprijs van 1.100 USD per ounce. Echter, wanneer men de overheadkosten (kosten kapitaal, management, intrest enz...) mee in rekening neemt, werkt maar liefst 46% van de goudmijnen met verlies. Credit Suisse heeft hierrond een mooi studiewerk verricht.

Zoals steeds, doe aan vrij onderzoek :

http://www.kitco.com/news/2016-01-05/Credit-Suisse-Gold-To-Fare-Better-Than-Commodity-Complex-In-2016-Mine-Supply-To-Decline.html

Hoe komt men aan deze gegevens ? Vrij eenvoudig, het volstaat de balansen van de betrokken bedrijven grondig te analyseren en men bekomt een overzicht van de sector. Het lezen van een sector analyse is saaie kost maar het loont de moeite.

Een productieprijs van 1.100 USD per ounce wil niet zeggen dat de goudprijs niet onder de 1.100 USD kan gaan. Op 6/1/2015 : 1.085 USD per ounce. Maar het is wel een goede indicator voor een lange termijnbelegger. Het is duidelijk dat met de aankoop van goud u niet belegt in een zeepbel. Wat minder duidelijk is, is de wisselkoers USD/EUR, helaas weet niemand wat de toekomst hierrond zal brengen. Wat wel klaar is, is dat de EUR  het zwakke broertje is tegenover de USD, wat dan weer positief is voor ons goudbeleggers.



Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0