The House Logo

De productieprijs van goud en de 'goldpeak'

Door: HD - 22-07-2015

Misschien hebt u zich al eens afgevraagd, of niet, wat de productieprijs is van een kg goud. Op zich is dit een intelligente vraag want de productieprijs kan/mag niet hoger liggen dan de marktprijs, anders verliest de producent geld. De ontginning van edelmetalen is best complex er komt nogal wat bij zien van uitgaven : exploratie, concessie, belastingen, energie, arbeid, transport, kapitaal, verzekeringen, water, chemicaliën, materiaal, machines enz... Ongeveer 90% van de wereldproducenten heeft een productiekost die schommelt tussen de 1.050 en 1.200 USD per ounce goud. Heden 20/07/2015 is de marktprijs 1.093 USD per ounce. De goudmijnaandelen hebben dan ook forse klappen gekregen en hun index (Market Vectors Gold Miners ETF, GDX) ging van 65,80 naar 15,42 USD, koers gedeeld door 4 in evenveel jaar tijd. Conclusie wanneer het water aan de lippen staat van de goudmijnaandelen staat het goud goedkoop. Bovendien is er bijkomend effect wat maakt dat nieuwe mijnbouwprojecten in de koelkast gaan, wegens gebrek aan middelen. Dit alles maakt dat de productie van goud gaat dalen, wat gunstig is voor de prijs.

Wat ook belangrijk is in dit verhaal, is dat er ongeveer 20 jaar tijd schuil gaat tussen de start van een goudmijn project tot het tijdstip wanneer de productie op kruissnelheid gekomen is. Met andere woorden, veel van het goud dat heden wordt gewonnen, stamt uit oude/oudere projecten. Je kan het wat vergelijken met 30 jaar oude whisky, het huidige aanbod van 30 jaar oude whisky werd 30 jaar geleden bepaald. Je daar niets aan wijzigen, een hogere productie is uitgesloten, je kan enkel het aanbod beperken door voorraden niet om de markt te brengen. Om het aanbod van goud beter in te schatten moet je dus in de tijd terug gaan kijken en zien hoe succesvol de exploratie naar nieuw goud is geweest. Wel er is goed nieuws, na 1995 is het aantal goud ontdekkingen pijlsnel gedaald. Productie gewijs maken wij heden mee, wat men noemt een “goldpeak”. De productie van goud is historisch hoog en zal van heden stelselmatig dalen. Voor andere delfstoffen of minerale producten geldt dit evenzeer, er is bv een “oilpeak”. Na een “peak” daalt de productie wegens het ontbreken aan voldoende nieuwe projecten die de productie zouden moeten ondersteunen.

Rekening houdend met bovenstaande argumenten ben ik van mening dat de goudkoers in USD aan het uitbodemen is. Aan de huidige prijzen is het nauwelijks nog financieel interessant om goud te ontginnen, laat staan om nieuwe vindplaatsen te zoeken en op te starten.

Aan de vraagzijde gaat alles goed, centrale banken blijven bijkopen en de particuliere vraag naar goud uit de Aziatische landen blijft goed. En de kers op de taart is de zwakke EURO. Hiermee bedoel ik dat prijsstijgingen van goud in USD niet teniet zullen gedaan worden door een koersstijging van de EUR tegenover de USD.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0