Er bestaat zoiets als het verliesboekje en nu komt er nog een product bij, de groeps (verlies) verzekering. Een groepsverzekering is een overkomst tussen werkgever en werknemer om beiden geld te storten in een product en zo een aanvullend pensioen op te bouwen voor de werknemer. Door de lage rente politiek van de ECB zijn de beheerders van de groepsverzekering niet meer in staat de beloofde rendementen te behalen. De rekening wordt doorgeschoven naar de werkgever, die koudweg geld moet bijstorten voor het aanvullend pensioen van de werknemer. 


De NBB trekt aan de alarmbel, in maar liefst 2 van de 3 contracten is er reeds een tekort. Artikel in De Standaard van 10/02/2020, link onderaan dit artikel. In Belgiƫ zijn er ongeveer 3.000.000 werknemers met een groepsverzekering, het is best een omvangrijk probleem. In de feiten moeten we vaststellen dat het wettelijk pensioen wordt uitgehold door de overheid en dat ook de groepsverzekering in het gedrag is gekomen door de lage rentepolitiek van de ECB. Het is een kwestie van tijd vooraleer pensioensparen, (ook een collectieve spaarformule) in het gedrang zal komen door de overheid.


Wie welstand wil opbouwen komt steeds ofwel de overheid of de ECB op zijn of haar pad tegen (helaas). De accumulatie van kapitaal is van essentieel belang voor een welvarende maatschappij.
De Belgen blijven maar geloven en beleggen in collectieve spaarformules waar alleen maar de banken en de verzekeringsmaatschappijen beter van worden. Het is beter individueel een patrimonium op te bouwen, los van de overheid en dus regelmatig goud en zilver te kopen.


https://www.standaard.be/cnt/dmf20200209_04841255