The House Logo

De Griekse situatie raakt maar niet opgelost.

Door: HD - 27-06-2015

De nieuwe Griekse regering is sedert ongeveer 5 maand aan de macht. Gedurende deze periode werden we in de pers getrakteerd met een niet aflatende stroom van gegevens, geruchten, zo gezegde akkoorden, ruzies, oplossingen enz... Wat de oplossing voor Griekenland ook moge zijn, in de feiten is onze democratie, tot heden, niet in staat gebleken, een oplossing te geven aan dit belangrijk probleem dat ons allemaal aanbelangt. Meer nog zelfs, het probleem Griekenland is een oud probleem. Griekenland foefelde om toch maar aan de Euro te kunnen deelnemen. Een zee van tijd om tot oplossingen te komen... Niet dus.

Ondertussen hebben steeds meer mensen door, dat niet de Euro een probleem heeft, maar wel, dat de Euro het probleem is. Voeg daarbij dat de leidende politieke klasse niet in staat is snel een oplossing te vinden. Wel, stilaan komen we in een minder stabiele omgeving waar steeds minder mensen geloof hechten aan ons systeem. Wat op zich best te betreuren is.

Neem nu de bankrun in Griekenland. Ik sta volledig achter de mensen die hun geld van de bank afhalen. Het is toch logisch dat wanneer het systeem falende is dat je probeert je eigen geld te redden. Alhoewel. Tot voor enkele jaren terug stond er ongeveer 240 miljard Eur aan geld geparkeerd bij Griekse banken, dit is nu ongeveer 80 miljard Eur minder. Mij verbaast dit cijfer compleet, maar dan ook compleet. Slechts ongeveer één derde van de fondsen werd afgehaald. U kan het afhalen van centen zien als een stemming van het volk. Nog steeds twee derden denkt dat het goed komt. Straf hé. En ok, mensen en bedrijven laten nog steeds wat leefgeld op de rekening staan, sommige beleggingen kunnen niet direct verkocht worden enz... Maar de Griek beseft toch al langer dan vandaag dat z'n geld in gevaar is. Een derde minder fondsen, twee derden blijft, voorlopig toch, bij de bank. Hoe goedgelovig kunnen mensen toch zijn ? Wetende dat in Cyprus de fondsen boven de 100.000 euro werden afgetopt (bail-in).

Voor de mensen met een kritisch oog. Dus ongeveer 80 miljard euro werd in relatief korte tijd opgevraagd in bankbiljetten. Hieraan werd feilloos voldaan door de ECB en de Griekse nationale bank. Men was goed voorbereid, voldoende inkt, voldoende papier, voldoende drukcapaciteit, voldoende voorraden biljetten. Hieruit mag men afleiden dat de ECB maar al te goed beseft dat een gedeelte van de Europese bevolking de Euro en de banken minder vertrouwd. En terecht. De euro is een goedbedoeld project wat in praktijk voor o.a. Griekenland verschrikkelijk uitpakt.

Terzijde, criminelen gaan fantastische tijden tegemoet, 80 miljard euro overal in huis weggestopt.

Wat kan u als goud- en zilverbelegger onthouden ? Mijn inziens is de geest uit de fles en ontwaken de mensen langzaam uit de euro droom. De basis is gelegd voor onrustigere tijden, minder zekerheden, meer economische ellende enz... De bevolking gaat terug voor zekerheid kiezen en dit is enkel goud en zilver. Zoals het al duizenden jaren zo is geweest. Enkel in het westen werd de band tussen goud & zilver en zekerheid doorgeknipt. In Aziatische landen is deze band door de eeuwen heen blijven bestaan.

Bovendien kan ik het niet genoeg benadrukken, centrale banken blijven goud bijkopen, wat de prijs ook moge zijn, dit al 17 kwartalen lang.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0