We kunnen er niet naast kijken. De Fransen komen in opstand tegen het beleid van President Macron. In essentie klagen onze zuiderburen over het besparingsbeleid en de hoge belastingen. In het bijzonder over de te hoge prijs van brandstoffen. De vrije markt, het kapitalisme, produceert 1 liter brandstof aan +/- 60 à 70 eurocent per liter. Met btw en accijnzen verdubbelt de overheid ongeveer de prijs van brandstoffen. De overheid is, zoals zo dikwijls, het probleem. Een voordeel van kapitalisme is dat zij er net naar streeft om zo veel mogelijk goederen en diensten aan te bieden aan een redelijke prijs. Geen enkel ander economisch systeem  kan zo goed voldoen aan de behoeften van de consumenten als het kapitalisme. Daarmee is niet gezegd dat aan alle eisen van de consumenten voldaan is. Gratis brandstof kan niet.


De overheid, onder druk van links, blijft maar pleiten voor een omvangrijke overheid, die verder blijft belasten en herverdelen. Zo werkt het helaas niet. 
Het is net de vrije markt die oplossingen aanreikt voor een beter milieu, voor een betere samenleving. Het systeem om mensen en bedrijven kapot te belasten en dan het geld te verdelen heeft z'n beste tijd gehad. Ook de vakbonden moeten vaststellen dat de gele hesjes best succesvol zijn.  Het steeds maar opnieuw gijzelen van consumenten moet gewoon stoppen, denken we maar aan de stakingen bij Bpost en NMBS. Het model van de vakbonden heeft eveneens z'n beste tijd gehad.
Voor de realisten onder ons is het duidelijk dat het de slechte weg opgaat met dit continent, zowel op micro- en macro niveau lopen de zaken steeds verder uit de hand. 
Of de gele hesjes pleiten voor een kleinere overheid blijft maar de vraag.
Indien het protest blijft aanhouden komt het economisch bestaan van Frankrijk in het gedrang ( en de euro ook ) wegens een uitslaande brand op de begroting. De toestanden die we gezien hebben in Griekenland, Spanje, Portugal, enz... komen steeds dichterbij.
Daarom, ruil uw papiergeld om naar goud en zilver.