The House Logo
Yellen printing

De FED verhoogt de rente niet.

Door: TH/HD - 18-09-2015

Op haar vergadering van 17/09/2014 heeft de centrale bank van de VS (FED) beslist haar rente onveranderd te laten op 0%.

Eerste een woordje uitleg over de FED zelf. De FED is een private instelling (u leest juist), de FED is  geen overheidsinstelling. De aandeelhouders van de FED zijn private banken. De benaming Federal Reserve Bank is misleidend, het doet het publiek denken dat dit een overheidsinstelling is, dit is niet zo. Net evenmin als Federal Express (transport) een overheidsinstelling is. Sowieso is het bestaan en  handelen van centrale banken controversieel, dat de FED bovendien een private instelling is, is bedenkelijk. Persoonlijk ben ik voor een eerlijke vrije marktwerking. Deze situatie is er over, er werd een monopoly geschonken aan 1 onderneming die bepaalt welke rente de burgers van de VS betalen en ontvangen.

Rente moet door de markt bepaald worden, niet door de overheid en niet door een centrale bank. Het is de schuld van de ECB,  dat u en ik bijna geen rentevergoeding krijgen op ons spaarboekje. 

Het nul rentebeleid moet gezien worden als een wanhopige poging om de economie aan te zwengelen. De overheid hoopt dat goedkoop krediet zal aangewend worden voor consumptie en investeringen. Dit beleid is niet geslaagd. Na jaren van spotgoedkoop krediet en geldcreatie is de wereldeconomie  slechter af dan ooit. Want ook andere centrale banken hebben een gelijkaardig beleid met teleurstellende resultaten. Economische groei en een correcte rente gaan perfect hand in hand. Een normale rente staat economische groei niet in de weg. Wel integendeel, want een kenmerk van een gezonde economie is dat er voldoende gespaard wordt. Bij een structureel lage rente wordt de spaarreflex van gezinnen kapot gemaakt. Terwijl schulden maken aangemoedigd wordt. Dit kan niet de bedoeling zijn. Kijk naar Griekenland, het is een land van schuldslaven geworden. Dit is uitzichtloos.

Wie nu nog steeds de propaganda van de Obama administratie rond de VS economie  gelooft, komt van een kale reis terug. De realiteit is dat noch de economie in de VS , noch de wereldeconomie in staat zijn een renteverhoging te verdragen. Punt. 

In haar besluit stelt de FED dat een renteverhoging in de toekomst niet uitgesloten is. Natuurlijk, niets is eeuwig, ook het nul rente beleid niet. Het beleid van de centrale banken is een mislukking. 

Daarom, blijf weg van schulden, blijf weg van papiergeld, blijf weg van overheidsschulden en koop goud en zilver. 

TH/HD 18/09/2015


De officiële mededeling van de FED http://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20150917a.htm


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0