The House Logo

De FED verhoogt de rente een héél klein beetje...

Door: TH/ HD / JVC - 17-12-2015

De centrale bank van de VS ( de Federal Reserve Bank, kortweg de Fed ) heeft haar basisrente verhoogd met een kwartprocentpunt. Hiermee wordt, na ongeveer 7 jaar, de nul rente politiek verlaten.

Het is vooral een symbolische stap. Analisten hadden deze stap voorspeld. De renteverhoging moet de Amerikanen het gevoel geven dat het gevoerde beleid het juiste beleid is. Het beleid bestond vooral uit een nulrente en het bijdrukken van geld. De Fed verantwoord haar besluit door te wijzen naar een lage werkloosheid en een aantrekkende inflatie. De Fed zwijgt volledig over het feit dat de werkgelegenheidsgraad historisch laag is en dat de inflatie eveneens heel laag is en blijft.

We mogen vooral niet uit het oog verliezen dat Amerikanen binnen afzienbare tijd gaan stemmen voor een nieuwe president. De indruk wekken dat de economie beter loopt kan de democraten aan een nieuwe overwinning helpen. Hierbij zijn alle middelen welkom. 

Uitgerekend vandaag maakt de US Mint bekend dat voor het derde jaar  op rij de verkoop van zilver munten stijgt tot een historisch record van 47 miljoen ounce. Bij deze is het duidelijk dat een gedeelte van de Amerikanen haar geld stopt in zekerheid en bijgevolg niet erg " happy " is  met de goed nieuwsshow van de Fed.

De gevolgen van de renteverhoging zijn divers. De dollar gaat aan sterkte winnen tegenover andere valuta en zal de export van de VS moeilijker maken. Een hogere rente houdt eveneens in dat alle schuld duurder zal worden. Voor de VS die aankijkt tegen een historisch hoge overheidsschuld is dit geen prettig vooruitzicht. Een hogere rente zal ook een soort aanzuig-effect hebben op kapitaal dat terug zal keren naar de VS. Hiervoor zijn landen met een niet sterke economie als de dood voor. Denk wat aan al de zogenaamde groeilanden in het oosten, de zogenaamde tijgers, die al hun leningen in dollar terug moeten betalen. Vergeet ook niet dat hun lokale munt in waarde gezakt tegenover de dollar en je weet al dat die landen in problemen zullen komen met hun terugbetalingen. Tot zover het verantwoordelijke beleid van de VS met betrekking tot de dollar als reservemunt van de wereld.

Theoretisch zou een hogere rente nadelig moeten zijn voor de goudprijs. Dit is vandaag niet gebleken, de koers trekt aan. Waarschijnlijk zit de renteverhoging reeds verrekend in de prijs.

Renteverhoging of niet, fundamenteel is er niets veranderd. De vrije markt wordt buiten spel gezet en de overheid dicteert de stand van de rente. Het staat in de sterren geschreven dat dit fout afloopt. De stand van de rente moet door de vrije markt bepaald worden zodat spaarders een correcte rente ontvangen en dat schuldenaars een correcte rente betalen. 

Het is nu uitkijken naar de toekomst. De economische vooruitzichten van de VS zijn ver van goed te noemen. De aanhoudende positieve berichten die door de pers gretig overgenomen worden ( bij gebrek aan eigen journalisten !! ) staan in stil contrast met de werkelijkheid. De lage olieprijs  teistert de olie-industrie in de VS. De staatsschuld stijgt steeds verder (leven op krediet). De werkgelenheidsgraad is historisch laag. Het vertrouwen van de consument is zwak enz... Komt daar nu een sterkere dollar bij.

Geschiedenis toont aan dat  aanzienlijke menselijke tussenkomst in de economie geen goede zaak is. 



Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0