Bij monde van Mario Draghi laat de ECB op 14/06/2018 weten dat het bijdrukken van geld stopt in december 2018. En dat de politiek extreem lage rente nog wordt volgehouden tot de zomer van 2019. Het stoppen wordt dus ver vooruit geschoven om onderweg nog wijzigingen te kunnen aanbrengen. Mij lijkt het dat de verre toekomst onduidelijk is maar ook de nabije toekomst. De economische groei in het eerste kwartaal was al minder verwacht en als het tweede kwartaal ook nog onderuit gaat, zal 2018 geen groei optekenen en zal het soepele monetaire beleid niet ophouden. Sinds het begin van ECB-bemoeienissen werd er voor ongeveer 2.400 miljard euro aan ( vooral ) overheidsobligaties bijgekocht. Het resultaat van al dat gemanipuleer is ronduit zwak te noemen. Een lage economische groei, een immer stijgende schuld bij zowel particulieren, bedrijven en overheden. Duitsland evenwel sluit een begroting in evenwicht af. De landen in het zuiden van Europa liggen economisch nog altijd in de touwen. Ondanks een relatieve hoogconjunctuur is de begroting van ons land nog steeds niet op orde en hopen we  2018 af te sluiten met een tekort van 1%.

Draghi blijft maar orakelen dat de euro een sterke munt is en zal blijven. Bij het bekend maken van het besluit van de ECB, daalde de euro ogenblikkelijk in waarde tegenover de USD, tot wat de vrije markt er van dacht. De euro is zo sterk als haar zwakste schakel. De zwakste schakel is heden Italiƫ. Vroeg of laat breekt de euro. De vraag is niet of ie breekt maar wel wanneer. De euro is een politiek project is, een synthetisch product, steriel en vooral niet noodzakelijk voor handel en welstand.

 

Op termijn is een hogere rente niet uit te sluiten. Wanneer dit gebeurt zullen overheden, overladen met schulden kapot /failliet gaan. Een hogere rente impliceert ook lagere vastgoedprijzen. Het is dus goed mogelijk dat mensen maandelijks een hogere aflossing zullen moeten maken voor een pand dat minder waard word.

 

Volgend jaar gaan we de eerste tekenen zien van de "great unwinding". De houders van obligatie(fondsen) zullen de eerste slachtoffers zijn. Bij een hogere rente daalt de waarde van een obligatie. De banken leggen nog steeds uit dat obligatiefondsen een goede belegging zijn, stabiel en betrouwbaar. Bij een hogere rente zullen deze goedgelovige mensen mensen wakker worden met een negatieve return op hun obligatiefonds.

 

Koop goud en zilver en verlaat het systeem van papiergeld.