The House Logo

De Centrale bank van Japan doet iets héél speciaals...

Door: TH / HD - 24-07-2017

Zoals u misschien weet, of niet, heeft Japan, de hoogste schuldgraad van de planeet. De schuldratio bedraagt maar liefst +/- 250% van het BBP. Ter vergelijking België heeft een schuldgraad van ongeveer 107%. Deze forse overheidsschulden zijn het gevolg van een Keynesiaans  gevoerde politiek. De overheid leent geld ( = maakt schulden ) en injecteert dit in de economie. Alsof de overheid zou weten welke investeringen in de economie goed zouden zijn voor de bevolking. Maar goed…de schulden zijn gerealiseerd, en de economische groei is uitgebleven, maar toch blijven heel wat landen verder schulden maken. Het is als heroïne geven aan een drugsverslaafde om "het af te leren".

De centrale bank van Japan ( BOJ ) heeft in haar radeloosheid extra geld gedrukt en hiermee aandelen gekocht op de beurs van Tokio. U gelooft dit niet ? Raadpleeg de link onder aan het artikel. Zo is de bank de grootste individuele aandeelhouder geworden van Japanse aandelen.  Van een vrije markt is er geen sprake meer. Ook de centrale bank van Zwitserland druk gewoon geld bij en koopt aandelen.  Zonder deze steunaankopen had er zich al lang een ( noodzakelijke ) correctie voortgedaan op de beurzen. Het is belangrijk om zich te realiseren dat zowel de rente en de aandeelkoersen niet meer door de vrije markt gestuurd worden. Helaas.

Maar nu komt de kat op de koord. De overheidsschuld van Japan is dermate groot dat ook maar een kleine rentestijging maakt dat  Japan niet meer in staat is de verschuldigde rente te betalen. Dit is een situatie waarin Europese landen ( en zeker België ) ook zullen verzeild raken bij een rentestijging. Om toch maar te verhinderen dat de rente naar een niveau stijgt waardoor de overheidsschuld ontwricht, heeft de Centrale bank van Japan een uniek plan ! De BOJ belooft aan ALLE houders van Japanse overheidsobligaties een prijs te betalen waarbij de rente ongeveer 0,11% bedraagt ( bron : zie link onderaan ) De rente kan dus niet hoger dan 0,11%, weeral een probleem opgelost... Kort samengevat,  BOJ drukt geld bij zonder beperking,  de rente wordt vastgeklikt en er worden voor fenomenale bedragen aandelen gekocht. De vrije markt is begraven. Het is een kwestie van tijd vooraleer het kaartenhuisje instort, zowel in Japan als in Europa. Men kan de vrije markt niet eeuwig buiten spel zetten. Communistische regimes gingen ons hierin vooraf. 

 

Zoals steeds zal u bovenstaande feiten niet te lezen krijgen in de reguliere pers en dit is geen toeval. De leugenpers maakt u blaasjes wijs.

 

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-14/the-tokyo-whale-s-unstoppable-rise-to-shareholder-no-1-in-japan

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-08-14/the-tokyo-whale-s-unstoppable-rise-to-shareholder-no-1-in-japanhttps://www.ft.com/content/a728be0a-e9d1-11e6-893c-082c54a7f539?mhq5j=e2

 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0