The House Logo
Grexit

De beurs van Athene keldert met 16%

Door: HD - 08-08-2015

Na 5 weken ging de beurs van Athene vorige maandag weer open. Het openingsverlies liep op tot 23% om te eindigen met een verlies van 16%. De Griekse banken kregen de zwaarste klappen en eindigden met het maximaal toegestaan verlies van 30% per dag. De zware verliezen van de banken zijn te verklaren door het feit dat deze een herkapitalisatie gaan krijgen, waarbij er erg veel nieuwe aandelen worden ...gecreëerd, dit ten nadele van de huidige aandeelhouders (=verwatering).

Eind 1999 stond de Griekse beursindex op ongeveer 5.900 punten, haar hoogtepunt. Heden is dit 668 punten. Naast het feit dat de Grieken slechts 60 euro per dag van hun bankrekening kunnen afhalen is dit een nieuwe mokerslag voor de Grieken. Wie rechtstreeks (aandelen) of onrechtstreeks (beleggingsfondsen, trackers, indexen,...) belegde in de Griekse beurs komt er gehavend uit. Is dit een koopmoment voor Griekse aandelen? Neen, helemaal niet, wat het land verkeerd in een systeemcrisis. Het BBP blijft maar dalen, de schuldencrisis is helemaal niet opgelost, de werkloosheid blijft maar stijgen enz... Het land kan maar een degelijke herstart krijgen bij een Grexit.

Ik vermoed dat de zwaarste klap nog moet komen en dit is een bail-in zoals reeds gebeurde in Cyprus. In Cyprus werden alle tegoeden bij de bank hoger dan 100.000 euro onderworpen aan een eenmalige belasting, een waar bloedbad ! Van uit technisch standpunt is dit, helaas, volledig te verantwoorden. Bij de herkapitalisatie van de bank wordt o.a. gekeken naar de schulden (uw spaarboekje) en de vorderingen (uw hypotheeklening) van de bank. Daar wordt een nieuw evenwicht in gevonden en de Grieken zullen zeer waarschijnlijk een substantieel deel van hun banktegoeden verliezen.

Het is perfect mogelijk dat Grieken die vandaag aandelen hebben verkocht, dat de opbrengst hiervan (gedeeltelijk) zal worden belast door een bail-in, om de banken te redden.

Ik zet alles op een rijtje. De overheidsobligaties zijn ingestort, de beurs is ingestort, Griekse beleggingsfondsen zijn ingestort, banktegoeden zijn geblokkeerd, er is een risico van een bail-in en de prijzen van het vastgoed gaan er zienderogen op achteruit (Spaanse toestanden). Leuk is anders.

Er blijft slechts 1 belegging als een paal boven water staan en dit is goud en zilver. Op deze manier ontstaat er in Griekenland en enorme welvaart transfer naar mensen die goud en zilver aanhouden. Goud en zilver blijven hun waarde behouden terwijl de luchtbel (aandelen, obligaties, vastgoed enz...) leegloopt. De luchtbel is met schuld gefinancierd en de lucht moet er eerst uit, wat nu gebeurt. Griekenland zal op termijn een nieuw economisch evenwicht vinden, waarbij het niet uitgesloten is dat een groot deel van de bevolking een levensstandaard zal hebben van erg lang geleden.

Beste lezer, zorg voor een verzekering en koop goud en zilver. Wat in Griekenland kan, kan ook in België.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0