The House Logo

De bazooka van Draghi.

Door: TH / HD / JVC - 29-10-2017

Op 26/10/2017 heeft de ECB beslist de rente ongewijzigd te laten en het inkoopprogramma ( = bijdrukken van geld ) te halveren van 60 miljard euro naar 30 miljard euro per maand. De financiële markten hadden dit voorspeld en reageerden bijgevolg kalm op de beslissing van de ECB. Dat het inkoopprogramma van Europese staatsobligaties gehalveerd wordt, is eerder te wijten aan het feit dat het aanbod opdroogt, eerder dan dat de  economie goed draait. Mocht de Europese economie in goede doen zijn, dat zou de rente al lang opgetrokken zijn door de ECB. Trouwens, het is helemaal niet normaal dat de rente voor meer dan 500 miljoen Europeanen wordt gedicteerd door één instituut. De vrije markt wordt hier buiten werking gesteld. De nefaste gevolgen van dit overheidsingrijpen zijn ondertussen duidelijk geworden. Zowel bedrijven, overheden en gezinnen hebben een historisch hoge schuld opgebouwd. Wat ook logisch is want het product “ lening “ is goedkoper geworden. Hierin ligt de kiem voor een volgende schuldcrisis zoals we in 2008 gekend hebben. Ook miljoenen spaarders wordt een normale rente ontzegt op hun spaarproduct. Ondertussen staan de prijzen van aandelen en vastgoed erg hoog, zodat we gerust van een zeepbel mogen spreken.  Van zodra de rente stijgt, zal er zich een nieuwe schuldencrisis aankondigen, hand in hand gaande met een fors dalende vastgoedmarkt en dalende beurzen. De begroting van de overheid zal verpletterd worden door een torenhoge rentelast.

 

De diverse overheden zijn niet meer in staat het hoofd te bieden aan tal van problemen, zoals open grenzen, milieuproblemen, files, overheidstekort, criminaliteit enz... Onze omgeving wordt steeds minder stabiel, u mag bijgevolg gerust meer dan 5-10% van uw portefeuille in goud en zilver beleggen.

 

Trouwens…heb de leugen gevonden ? ECB en FED beweren en verkondigen ( en de kranten nemen dit over ) dat de balans, die bulkt van overheids- en bedrijfsobligaties, wordt verminderd. Niets is minder waar. Het bedrag waarmee ze inkopen verminderd. Dwz dat stijging minder snel verloopt. Maar verminderen doet ze niet. No way. De bal wordt nogmaals vooruit gespeeld. Pas in 2018 zullen we misschien spreken over een renteverhoging. Weer tijd gekocht in de hoop dat de economie aantrekt. Alle maatregelingen gebaseerd op hoop…wat zijn ze goed bezig !!

 

 

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0