The House Logo

De bazooka van Draghi werkt niet.

Door: TH / HD - 23-10-2015

Gisteren (22/10/2015) heeft de ECB beslist de rente onveranderd te laten. 

Op zich is dit non-event. Niet veel soeps, want banken die fondsen overmaken aan de ECB moeten hierop rente betalen van -0,20 %. Met een negatieve rente wil de ECB de banken aanmoedigen krediet te verstrekken aan particulieren, bedrijven en overheden. Zelfs bij een negatieve rente verkiezen de banken de veiligheid van de ECB boven geld deponeren bij een andere bank en een positieve rente hiervoor te ontvangen. Banken vertrouwen elkaar niet meer, wat volkomen terecht is. De spaarder wordt voorgehouden dat banken solvabel zijn en dat het spaarboekje een veilige belegging is, het tegendeel is waar. Heden is iedere bank kwetsbaar. 

Een bank is van nature uit een kwetsbare constructie door het feit dat zij aan fractioneel reserve bankieren doet en dat zij veel overheidsobligaties (= zogezegd betrouwbaar) aanhoudt. Vraagt u eens aan Cyprioten en aan Grieken wat ze denken van banken.

Maar er is meer. Tijdens de persconferentie meldt Draghi, dat de mogelijkheid bestaat  om in december 2015 extra stimulansen te geven. Heden koopt de ECB maandelijks 60 miljard Euro  overheidsobligaties aan.  Dit inkoopprogramma zou in tijd en hoogte  aangepast kunnen worden. Technisch gezien drukt de ECB geld bij (digitaal geld) en met dit geld koopt de ECB overheidsobligaties op in de secundaire markt. Zo wordt de rente op overheidspapier lager gehouden en komt er extra geld in omloop. De ECB hoopt dat de verkopers van overheidsobligaties dit geld zullen aanwenden in de reële economie. IJdele hoop natuurlijk. Het inkoopprogramma loopt al een hele tijd en de economie trekt gewoon niet aan. Er is geen causaal verband tussen een hogere economische groei en een hogere geldmassa. Een hogere economische groei wordt geschraagd door andere zaken maar zeker niet door geldcreatie.

In de grond van de zaak staat de ECB met haar rug tegen de muur. Alle middelen werden aangewend (lagere rente en geldcreatie) en het recept werk niet. De ECB, net zoals andere centrale banken, volhardt in haar boosheid door " meer van hetzelfde " - recept.

In de marge van het besluit van de ECB stip ik aan dat een te lage rente werkelijk pervers is. Hiermee wil ik zeggen dat spaarders geen correcte rente ontvangen. Dat er geld wordt geleend voor projecten die misschien fout zijn ( =zeepbel economie ). Maar bovenal, de lage rente maakt dat de overheid niet gehaast is om de schuldenberg te saneren. Want schuld is nu toch eenmaal goedkoop. Zo blijven de nationale schulden verder aangroeien. 

En zo zien we Europa verder wegzinken in een moeras van stijgende overheidsschulden, een enorme werkeloosheid, armoede, geldcreatie, een stagnerende economie, massa immigratie, criminaliteit enz... De overeenkomsten met de val van het West - Romeinse rijk (476 na onze tijdrekening) zijn frappant. Voor de meerwaardezoeker :https://nl.wikipedia.org/wiki/Val_van_het_West-Romeinse_Rijk

We vertrouwen goud en zilver volledig. Papier vertrouwen we helemaal niet. Zoals de Romeinen...typ hier uw tekst

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0