The House Logo

De bazooka van Draghi is een waterpistool.

Door: TH / HD - 04-12-2015
De voorzitter van de ECB, Mario Draghi liet gisteren (3/12/2015) weten dat het aankoopprogramma van overheidspapier met 6 maand wordt verlengd en dat de depositorente voor banken verder daalt tot -0,3%. Ook het schuldpapier van regionale overheden komt in aanmerking ( een hint voor Catalonië ? ).

De markt heeft de beslissing van de ECB alvast niet geapprecieerd, men had meer verwacht. Het gevolg, de EURO steeg 3% tegenover de USD, alle Europese beurzen verloren terrein.

Het aankoopprogramma van de ECB ging begin dit jaar van start en was ambitieus. Het aanzwengelen van de economie en de inflatie naar ongeveer 2% duwen. Geen van beide doelstellingen is behaald. Integendeel, er is nauwelijks inflatie en de economische groei is ronduit slecht te noemen.

Het idee om geld bij te drukken, daarmee overheidsobligaties op te komen en met het vrijgekomen geld mensen, via krediet, aan te zetten tot consumptie is een rataplan ( ja, de hond van de stripheld ). Ondertussen werd er voor 500 miljard euro geld bijgedrukt en schuldpapier opgekocht, hallucinant. Wat een manipulatie, wat een overheidstussenkomst.

Het verleden en in het bijzonder Japan hebben aangetoond dat het bijdrukken niet helpt en bovendien het probleem gewoon groter maakt. Meer en meer groeit de consensus dat de ECB zich vergist. Ter herinnering ...de overheid verbiedt, voor particulieren, het drukken van geld en terecht. Blijkbaar vindt de wetgever het bijdrukken van geld slecht. Dat geldt niet voor de ECB...

De monetaire massa vergroten is een ernstig misdrijf dat aangepakt moet worden. Trichet en Duisenberg (voormalige voorzitters ECB) hadden het nog zo gezegd, “de ECB zal nooit geld bijdrukken”. Het kan verkeren. Een belofte is weinig waard, net zoals papiergeld.

Voor u als spaarder zal de rente op spaarproducten verder dalen en bijna samenvallen met nul. Helaas, het zal niet anders zijn. Dit is een onteigening van kapitaal en een ontkenning van uw spaarinspanning. Integendeel de ECB, wil dat u (goedkoop) krediet opneemt en consumeert, tot  u er bij neervalt. Vraag eens aan de Grieken wat zij hiervan denken.

Ondertussen kopen centrale banken goud bij, het papiergeld is voor ons...
Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0