The House Logo

Crelan : hoe kwetsbaar een bank wel is.

Door: TH / HD - 21-01-2016

Eergisteren heeft Crelan wereldkundig gemaakt dat zij het slachtoffer  geworden is van fraude, voor maximaal 70 miljoen euro. Waarschijnlijk gaat het om electronische fraude of mailfraude.  Een klacht werd ingediend. Justitie doet haar werk.

70 miljoen euro lijkt niet zo veel maar is het wel. Het bedrag staat ongeveer gelijk aan 1 jaar winst van de bank. Het eigen vermogen van Crelan bedraagt 1,1 miljard eur. Onlangs werd een kapitaalsverhoging van 200 miljoen euro doorgevoerd, deze werd ook onderschreven door particulieren want het is een coöperatieve bank.

Voor de lezers die graag aan vrij onderzoek, raadpleeg de balanscentrale van de NBB, vraag de niet-geconsolideerde balans (2014) van Crelan op. http://cri.nbb.be/bc9/web/catalog?execution=e2s1

Wat valt op, pagina 4 van de balans, een eigen vermogen 1,118 miljard euro tegen 17,30 miljard euro vreemd vermogen. Het vreemd vermogen is het spaargeld van het publiek (kasbons, spaarboekjes, enz...) Crelan heeft voor 14,85 miljard euro aan kredieten uitstaan ( pagina 3 van de balans ). Rugweg gezegd volstaat het dat 10% van het uitstaande krediet niet wordt terugbetaald en de bank valt om.

De gemiddelde Belg heeft niet door hoe wankel een bank is. Door middel van fractioneel reservebankiere wordt iedere deposito opnieuw uitgeleend en ontstaat er een hefboomeffect op het eigen vermogen van de bank.

Producten bij een bank zijn minder veilig dan een bank laat uitschijnen. En laat u vooral niet wijsmaken dat de overheid garant staat tot 100.000 euro.

Een spaarproduct (spaarboekje, kasbon enz...) bij de bank is voor u een renteloze risicobelegging.

Wanneer dieven 70 miljoen euro kunnen stelen, kan dat morgen misschien 700 miljoen euro zijn. Crelan zal haar spaarders en aandeelhouders uitleggen dat alles onder controle is ( wat wel zo is ) maar de kern van het probleem, fractioneel reservebankieren, zal nooit worden uitgelegd anders zouden de mensen doorhebben dat hun centen in gevaar zijn.

Een bank kan wel degelijk failliet gaan, vraag het maar aan de ex-aandeelhouders van Dexia en Fortis.

 

Goud en zilver kunnen niet failliet gaan en dat weten u en ik ondertussen.


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0