The House Logo
Comex CME

COMEX, you have a problem !!

Door: HD - 10-09-2015

De COMEX (Commodity Exchange Inc.) is een wereldwijd handelsplatform voor grondstoffen (  o.a. goud ) waarvan de hoofdzetel gevestigd is in Chicago, VS.

De Comex speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van de goudprijs. 

Om direct met de deur in huis te vallen. Op de Comex wordt goud verhandeld zonder dat er een fysieke levering plaats vindt. Wanneer u goud op de Comex koopt, koopt u eigenlijk een vordering op een hoeveelheid goud. Er is geen fysiek bezit van goud. Indien de koper het wenst kan hij de levering van het aangekochte goud vragen. Het is een papierhandel in goud. Ideaal om de prijs van goud te manipuleren.

Dit soort van handel gaat volledig voorbij aan de essentie van goud, namelijk het fysiek bezit er van. Een vordering houdt per definitie een belofte (schuld) in van een tegenpartij. Vordering en schuld gaan steeds hand in hand.   Geld bij de bank is hiervan een mooi voorbeeld, geld bij de bank is een vordering, voor de bank een schuld, aan u. En bij schulden kan het al eens misgaan. 

Vorderingen zijn best ok wanneer er voldoende geloof is in de tegenpartij en hier wringt het schoentje bij Comex. Er is iets aan de hand... Comex heeft een goudvoorraad om te voldoen wanneer een klant om fysieke levering vraagt. Historisch heeft Comex een voorraad met dekkingsgraad 20 %, dit wil zeggen dat er potentieel 5 maal meer vraag zou kunnen zijn dan dat er voorraad voorhanden is. Bij een bank is dit niet anders, indien alle spaarders hun spaargeld in één klap zouden opvragen, kan de bank hieraan niet voldoen.

Net zoals bij een bank weet Comex hoeveel mensen hun goud fysiek opvragen en dit zijn er héél weinig, wat ook logisch is, want het is een papierhandel. De aan- en verkopers zijn niet geïnteresseerd in de onderliggende waarde, wat telt is winst uit speculatie.

De laatste 5 jaar zijn er ernstige barsten gekomen in dit model van “bijna niemand vraagt fysiek goud”. Heden is de dekkingsgraad teruggevallen naar ongeveer 0,5 %. Oei !! Praktisch staat er heden tegen iedere ounce aan fysieke goudvoorraad, bij de Comex, er een potentiële  vraag van 207 ounce goud. Maak u vooral geen illusies de dekkingsgraad bij een (Belgische) bank is eveneens niet om over naar huis te schrijven. 

Wat maakt, dat indien meer dan 0,5% van de Comex klanten hun goud vraagt er niet voldoende voorraad is om aan iedereen te voldoen. In mijn ogen is dit oplichting, want de mensen bezitten geen goud, enkel een vordering. Wanneer puntje bij paaltje komt kan Comex niet voldoen aan de vraag naar goud en blijkt de vordering waardeloos. Dit  systeem gaat al jaren mee en de ondergang van  Comex is al vele malen voorspeld en tot nu toe is dit nooit uitgekomen. Maar wat niet is, kan nog komen. 

De laatste tijd vragen steeds meer klanten hun goud op. En  terecht, want wie bezit nu graag lucht ? De voorraad is teruggevallen tot slechts 202.000 ounce goud. Of ongeveer 6.282 kg, peanuts. Link naar de spreadsheet van Comex rond de positie in fysiek goud.

http://www.cmegroup.com/trading/energy/files/Gold_Stocks.xls

Het is duidelijk dat hier iets fout loopt. Wat de gevolgen kunnen zijn is gissen. Gaat de gehele papierhandel in goud ontploffen ? En de prijs de hoogte injagen ? Misschien gaan de eigenaars van goudvorderingen uitbetaald worden in USD zoals het contract het voorziet ? Is er fraude ? Of kan de papierhandel gewoon doorgaan en dat er grotere premie wordt gevraagd bij fysieke levering, zoals bij zilver het geval is. De tijd gaat raad brengen.

Eén zaak blijft, in gold we trust ! Papier bezit is voor mensen die geloven in wat anderen beloven. Aan u om te beslissen.


9/9/2015 TH/HD


Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0