The House Logo

China wordt wel toegelaten tot de SDR club.

Door: TH / HD - 07-12-2015

In een recente beslissing van het IMF haalt China haar slag thuis. Vanaf 1/10/2016 wordt de Yuan toegelaten tot het mandje van reservemunten. SDR staat voor Special Drawing Rights en is heden als volgt samengesteld: USD 41,90%, EURO 37,40%, YEN 9,4% POND 11,30%. De nieuwe samenstelling zal als volgt zijn: USD 41,73%, EURO 30,93%, YUAN 10,92 %, YEN 8,33%, POND 8,09%.

Het valt u waarschijnlijk snel op dat vooral de EURO een stevige klap incasseert ten voordele van YUAN en bij uitbreiding, het duo EURO & POND weging afstaan aan de YUAN. Ofwel hebben de westerse diplomaten slecht onderhandeld ofwel gaat het niet goed met Europa. Ik ga voor een combinatie van beide. De nieuwe weging weerspiegelt de nieuwe (economische) machtsverhoudingen in de wereld. Europa verliest fors ten voordele van China. De zoveelste klap voor de (zwakke) EURO.

Het zal nu aan China zijn om deze nieuwe status hard te maken. Dit zal inhouden dat er verdere economische hervormingen doorgevoerd worden, meer financiële transparantie nodig zal zijn enz... Specialisten zijn het er over eens dat op korte termijn de nieuwe weging weinig aan het financieel landschap zal veranderen.

Voor ons, beleggers in edelmetaal, is deze situatie een goede zaak. In de marge van haar nieuwe status wordt China, in de feiten, aangemoedigd om verder goud te kopen. De officiële goudreserve van China is in vergelijking met de andere leden van de SDR klein te noemen. Waarschijnlijk is er een verschil tussen de officiële en officieuze goudreserve van China, hier zal in de toekomst meer transparantie in komen, want een SDR lidmaatschap brengt verplichtingen met zich mee.



Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0