The House Logo
Special Drawing Rights

China wordt niet toegelaten tot de SDR club.

Door: HD - 24-08-2015

SDR staat voor Special Drawing Rights (SDR of XDR). Dit is een muntkorf gecreëerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en is gebaseerd op de 4 belangrijkste wereld munten. De samenstelling wordt om de 5 jaar gewijzigd. Heden is de samenstelling als volgt, USD 41,90%, YEN 9,40%, EUR 37,40% GBP 11,30. In m’n artikel van 27/04/2015 ging ik dieper in op het belang van SDR voor de goudprijs en de werking er van.

China, als tweede grootste economie ter wereld, had graag haar munt (Renminbi) een plaats gegeven in de SDR. Wat een volkomen terechte vraag is. Het IMF denkt er anders over, de huidige samenstelling van de SDR wordt niet gewijzigd en China mag een nieuwe aanvraag tot opneming indienen. De nieuwe aanvraag wordt reeds volgend jaar in september behandeld, de wachtperiode van 5 jaar hoeft niet meer. Op dit punt boekt China duidelijk vooruitgang. De weigering van het IMF spruit voort uit het feit dat de Renminbi niet voldoende “vrij bruikbaar” is. In geval van problemen zou China kunnen beslissen de handel in Renminbi op te schorten. Na de weigering devalueerde China haar munt met 2%. En enige tijd terug maakte China bekend dat ze haar goud reserves aanzienlijk had verhoogd (lees artikel 20/07/2015, Groot nieuws uit China). Nu heeft China opnieuw 1 jaar tijd om goud bij te kopen (waarschijnlijk bezit China meer goud dan ze officieel wil toegeven) en zo eveneens de duurzaamheid van haar munt in de verf te zetten.

Zo ziet u, wat er zich hoog boven onze hoofden afspeelt, (in de pers zal u hier rond niets lezen) en de inzet is en blijft steeds goud. Goud betekent nog altijd macht, aanzien, invloed, duurzaamheid enz… Wij als goudbezitters varen er wel bij.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0