The House Logo

Caterpillar stopt productie in Wallonië.

Door: TH / HD - 12-09-2016

Op 2 september 2016 heeft de directie van Caterpillar België bekend gemaakt dat de vestiging in Gosselies dichtgaat. Hierbij zijn er direct 2.000 werknemers betrokken. In maart 2014 werden er reeds 1.331 banen geschrapt. Met de val van Caterpillar worden er ook toeleveranciers meegesleurd en de leveranciers van de toeleveranciers enz... De negatieve multiplicator van de sluiting is enorm. Bovendien gaan de betrokken werknemers beroep doen op de sociale zekerheid. En zo is iedereen een beetje betrokken bij de sluiting van Caterpillar.

De reden van de sluiting is divers, het gaat slecht in de sector van de grondstoffen, maar ook het ondernemersklimaat in België kan beter. De negatieve rol van vakbonden moet erkend worden. Het is aandoenlijk dat Paul Magnette ( Minister President Wallonië ) boos is dat alle financiële steun aan Caterpillar verloren is. Dit is een mooi voorbeeld van nutteloze overheidstussenkomst ( Keynes ) in het economisch bestel. Bedrijven vragen lage belastingen, geen subsidies. Subsidies werken sowieso marktverstorend, cfr zonnepanelen. In de geest van veel politici blijft Keynes ( o.a. uitdelen van belastingsgeld ) populair. Ze dwalen. Het alternatief is de vrije markt. 

Ondertussen gaat de industriële ontmanteling van België gaat onverminderd verder, we herinneren ons nog de sluiting van Renault Vilvoorde, Ford Genk, Opel Antwerpen maar ook vele KMO's waar niemand over praat. En we gaan echt geen economisch paradijs hebben op basis van een industrieel kerkhof. 

De N.V. België blijft het slecht doen, met een stijgende inflatie, het gat in de begroting is niet onder controle, stijgende kosten van vergrijzing, de werkgelegenheidsgraad blijft laag, stijgend aantal steuntrekkers, massale instroom van immigranten, criminaliteit, terreur, stijgende schulden zowel bij de overheid als particulieren enz... Zal de oplossing van de ECB komen ? Beslist niet, met haar 0% rentebeleid is de ECB een deel van het probleem geworden i.p.v van de oplossing.

 

Oordeel voor u zelf, vorm uw eigen mening !

Persoonlijk denk ik dat we goed op weg zijn om in een Griekse situatie terecht te komen.

 

Het is een kwestie van tijd.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0