The House Logo
Ach....Brazilië

Brazilië danst niet meer.

Door: HD - 13-09-2015

Eerst de feiten.Het ratingbureau S&P ( Standard and Poor's ) heeft de rating van Brazilië verlaagd van BBB naar BB- (rommel status), met negatieve vooruitzichten.

Het eens zo fiere  BRIC land heeft ernstige economische problemen. Er heerst politieke instabiliteit, de bevolking is onrustig, het begrotingstekort is niet onder controle, de staatsschuld stijgt snel, er is een negatieve handelsbalans, de economie krimpt, stijgende inflatie, stijgende werkloosheid,... 

De kans dat het land failliet gaat mag niet meer worden uitgesloten. Een bijkomende factor is dat de prijs van de grondstoffen laag staat, wat voor Brazilië een ramp is. Het staatsolie bedrijf Petrobras ziet haar status eveneens verlagen tot BB-.

Vermits hun economie een schuld gedreven economie is, wordt het met een BB- status wel erg moeilijk om geld te lenen op de kapitaalmarkt, met alle gevolgen van dien. Argentinië ging Brazilië hierin vooraf en is nog altijd niet uit het economisch moeras.

Op deze manier heeft Latijns-Amerika haar eigen Griekenland. Alle ingrediënten liggen klaar voor een verdere afkalving van de economie. Het groeiverhaal van de BRIC landen is duidelijk voorbij. Nu BRIC voorbij is, zullen de commerciële jongens bij de banken  een nieuw begrip moeten bedenken om geld aan te trekken, het zal hen wel lukken.

In tegenstelling tot Griekenland is Brazilië wel een wereldeconomie en zullen de gevolgen niet beperkt blijven tot Brazilië alleen. De mondialisering van de economie heeft er oa voor gezorgd dat we mondiaal door een depressie ( zullen ) gaan en dit is compleet nieuw gegeven. Zouden we dan ook vroeg of laat mondiaal een herstel kennen ? Persoonlijk ben ik sceptisch omdat we voor het eerst in de wereldgeschiedenis werkelijk overladen zijn van schulden. Zo lang er te veel schulden in de wereld zijn, is het probleem niet van de baan. 

Een duurzame economische groei door middel van krediet is evenmin mogelijk en kan je vergelijken als duurzaam geluk met heroïne.

In Brazilië gaan de verkopers van gouden en zilveren munten zullen hun verkoop fors zien toenemen. In de klassieke media las u niets over Brazilië. We moeten blijven denken dat alles goed gaat, niet ?

Met Brazilië veroordeeld tot junkstatus gaat er een grote dominosteen aan het wankelen.



Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0