The House Logo
Zijn er straks koopjes te doen op de beurs?

Bloedbad op de beurs.

Door: JVC - 26-08-2015

Eerst en vooral : in een gediversifieerde portefeuille is er plaats voor aandelen, zo veel is duidelijk. Men kan terecht verschillen van mening, rond welke aandelen aan te kopen, of wel rechtstreeks of via aandelenfondsen, misschien trackers overwegen, wanneer aandelen verkopen enz... Aandelen horen er bij (net zoals goud en zilver) en beurscorrecties zijn nu eenmaal gebeurtenissen die iedereen moet aanvaarden. In deze wereld heeft alles z'n prijs en prijzen kunnen stijgen en dalen.

Eerst een zaak ter overpeinzing : de tax-shift voorziet een belasting op de meerwaarde van aandelen (bij verkoop binnen een bepaalde periode) en bijgevolg mogen gerealiseerde minwaarden ingebracht worden in de personenbelasting. Gezien het bloedbad op de beurs kan het zijn de overheid meebetaald aan de crash. Opnieuw een bewijs dat een overheid zich moet concentreren op haar kerntaken en zich niet moet inlaten met het belasten van beurswinsten.

Is de beurscorrectie van 25/8/2015 (Bel20 -5%) het einde van de wereld ? Beslist niet. Zijn er straks koopjes te doen op de beurs ? Waarschijnlijk wel. Komt de beurs op lange termijn deze crash te boven ? Waarschijnlijk wel, maar ik heb toch enkele reserves. Deze crash heeft een bijzondere katalysator. In de pers gaat u lezen dat de beurscorrectie aan de groeivertraging van China te wijten is. Dit is slechts een gedeelte van het verhaal. De realiteit is complexer dan China alleen. China heeft intern af te rekenen met slechte kredieten, een dalende economische groei, een vastgoed-bel en recent nog een beurscorrectie. Dit kan tellen voor de tweede grootste economie te wereld. Een deel van de problemen spruiten voort uit het feit dat de Chinese export onder druk staat. Inderdaad, wegens de crisis in het westen is er minder vraag naar producten uit het oosten. U hebt het door, de gehele planeet ondergaat een economische crisis, ook de BRICS landen. Waar er vroeger wel altijd ergens landen waren met economische groei is dit nu niet meer het geval. En dit is een probleem, zeker wanneer we beseffen dat er nog steeds een schuldgroei is. Dit is, naar mijn mening, de kern van het probleem, oplopende schulden bij een afkoelende economie. Op micro-niveau kan u dit vergelijken met een loondaling gekoppeld aan een hogere maandelijkse hypotheekaflossing. Als gezinshoofd wilt u dit beslist niet meemaken.

Ik overloop kort een aantal economische problemen die er heden zijn. De problemen in Griekenland zijn helemaal niet van de baan, wat de pers ook moge beweren. De lage grondstofprijzen brengt een aantal landen in ernstige problemen (o.a. Rusland, Australië en alle olie exporterende landen), Saudi-Arabië heeft een tekort op haar begroting en moet geld lenen. De gehele „ shale oil & gas „ sector in de VS komt in het gedrang, wegens niet competitief aan de huidige lage olie en gas prijzen. Deze sector heeft erg veel uitstaand krediet... De prijzen voor internationaal vervoer te per boot dalen erg scherp (typisch voor een afkoelende economie). Bijna alle landen ter wereld (op Duitsland na) krijgen hun begroting niet op orde (lees stijgende staatsschulden). De werkloosheid in Europa is helemaal niet opgelost. Het aandeel Bpost te Brussel is in korte tijd met ongeveer 25% procent gedaald. Wat niet goed is voor Bpost is niet goed voor ons land.

In de nabije toekomst gaan de marken meer volatiel zijn dan vroeger. Wat China ook zal doen, rente verlagen, geld bijdrukken, enz... Het zal niet helpen, want de economie koelt af. Punt.

De Chines beurs zakt voor de tweede dag op rij ( -7,6 % ) en Peking verlaagt de rente in de hoop het tij te keren. Niet dus. Maar de beurzen in Brussel en Europa veren op. Eén ding is duidelijk. China bepaalt de markt. Wij kijken er naar.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0