The House Logo

Belgische en Waalse begrotingen zijn een ramp.

Door: TH / HD - 13-03-2017

De media vertellen ons dat de begroting van de federale regering voor 2017 een wandeling door het park is. Althans zo lijkt het. Naargelang de bron moet er tussen 300 à 500 miljoen euro gevonden worden. Een niemendalletje als het ware. Laat u vooral niet misleiden. De regering gaat uit van een tekort van 7,3 miljard euro over 2017. Volgens de raming van de EU zal het tekort over 2017 maar liefst 9,5 miljard euro bedragen. Van een begroting in evenwicht of een overschot is er helemaal geen sprake ! 

Ook Wallonië voorziet voor dit jaar een tekort van maar liefst 8,8% van haar BNP. Terecht heeft Moody Wallonië recent bedacht met een lagere rating.  Probeer ‘s cijfers te vinden over de Waalse schuld. Dit is bijna onmogelijk. Via Google tikt u "dette wallonne" in. U zal geen enkel recent cijfer vinden. Is dit toeval of niet ?

Ondertussen bedraagt de Belgische overheidsschuld ongeveer 452 miljard eur ( Bron : de Tijd ). Vergeet niet de schulden toe te voegen van de gezinnen, bedrijven en de diverse overheden. Conclusie : schulden ( bij ) maken , zorgt helemaal niet voor een economische groei. Schulden zijn vooral goed voor de bank, niet voor u en mij.

In de nabije toekomst gaat de overheid geconfronteerd worden met verder oplopende pensioenkosten. Misschien zal de rente op de staatsschuld toenemen. Kortom, de politici slagen er niet in om de begroting in evenwicht te brengen. Duitsland en Nederland slagen hier wel in. Dit  bewijst eens te meer dat België een Latijns land is met een slecht bestuur. Als belegger investeer je dus beter niet te veel in Belgische overheidsobligaties. Indirect heb je er waarschijnlijk al , via uw groepsverzekering of levensverzekering.

Klap de deur achter u dicht en verlaat dit bouwvallig huis en koop goud en zilver.

Copyright © 2024 - The House NV | Niets op deze site is individueel beleggingsadvies
0