Dit blokletterde “ Het Laatste Nieuws “ in haar editie van 13 september. Om de federale begroting in evenwicht te krijgen in 2019, had de regering in 2018 4,3 miljard euro aan besparingen moeten voorstellen. Dit is helemaal niet gebeurd. De regering stelt zich tevreden met eenmalige ingrepen, kunst en vliegwerk en rekent er op dat de toekomstige economische groei voldoende zal zijn... Toen de regering van Louis Michel aantrad werd er ons een begroting in evenwicht in 2019 beloofd. Laat ons samen vaststellen dat deze belofte niet werd gehouden.

Wel integendeel, een hele rits nieuwe belastingen zagen het levenslicht met als klap op de vuurpijl de belasting op de effectenportefeuille vanaf 500.000 euro. Het mag bij deze duidelijk zijn dat kapitaal vogelvrij verklaard is. Ondertussen hebben zowel Duitsland en Nederland hun respectievelijke begrotingen wel in evenwicht en plukken zij hiervan de vruchten, onder meer door een  hogere economische groei. De uitspraak van Chris Peeters "je moet niet snoeien wanneer het vriest" valt onder de noemer “ plat populisme “. Zoveel is duidelijk. Er moet wel degelijk gesnoeid worden, de overheid moet krimpen.

De realiteit is dat de regering in verkiezingsmodus is en geen nieuwe maatregelen meer wil voorstellen teneinde zowel de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de federale verkiezingen van 2019 te winnen. Gedurende maar liefst 2 jaar zal België lijden onder deze impasse en zullen er geen structurele beslissingen worden genomen. Het is best mogelijk dat het begrotingstekort fors zal toenemen want de pensioenlawine doet rustig verder.

België is een slecht bestuurd land en ondertussen verliezen we kostbare tijd. Griekenland …here we come.

 

http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/3258452/2017/09/13/Belgie-gooit-begrotingseisen-van-Europa-overboord.dhtml?show=art     

PS : ondertussen houdt de democratie op te bestaan in Spanje. De Spaanse overheid ontkent het referendum voor een vrij Catalonië. Europa verwelkomt Schotland als het zich loswrikt van de UK maar zwijgt hier in alle talen als het over Catalonië gaat. Dubbele houding is een teken van onmacht.